Oikkarin urapolku – asian­ajo­toi­mis­tos­sa monipuolisia työtehtäviä ja mahdollisuus kehittyä

11.11.2020 12:46

Oikkarin urapolku -juttusarjan toisessa osassa tutustutaan HPP Asianajotoimiston ja Castrén & Snellmanin harjoittelujaksoihin. Millaisia työtehtäviä kuuluu Junior Traineen arkipäivään? Entä millaisia taitoja oikkareilta odotetaan opintojen eri vaiheissa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastasivat HPP:ltä HR- ja markkinointiassistentti Anniina Suomi, Senior Associate Jesse Viljanen ja Associate Trainee Inka Sajakoski sekä Castrén & Snellmanilta henkilöstökoordinaattori Elina Kytömaa.

Miksi juuri teille har­joit­te­li­jak­si?

HPP: Meillä pääsee tekemään monipuolisia tehtäviä rautaisten ammattilaisten kanssa merkittävissä ja mielenkiintoisissa toimeksiannoissa. Opiskelijat saavat myös mahdollisuuden verkostoitua ja edetä urallaan heti opintojen alusta lähtien. Näin isoksi toimistoksi meillä on myös pienemmän toimiston etuja, kuten matala hierarkia ja mutkaton toimintakulttuuri.

Castrén & Snellman: Meillä on laajat harjoittelumahdollisuudet opintojen eri vaiheisiin aina ensimmäisestä vuosikurssista opintojen loppuun saakka. Arvostamme harjoittelijoiden työpanosta ja jokainen harjoittelija pääsee tekemään asiakkaillemme ja liiketoiminnallemme merkityksellistä työtä. Tarjoamme lisäksi kattavan perehdytyksen sekä runsaasti mahdollisuuksia saada palautetta ja tukea harjoittelun aikana niin esimieheltä, tiimiltä, tutorilta kuin muilta cassulaisilta. Meillä on mutkaton työskentelyilmapiiri ja matala hierarkia, minkä lisäksi arvostamme erilaisia näkemyksiä ja vahvuuksia.

Millaisia ominaisuuksia odotatte har­joit­te­li­joil­ta?

HPP: Arvostamme reipasta ja vastuullista otetta, motivaatiota, oppimishalua sekä oma-aloitteisuutta. Vastuu ja vapaus kulkevat meillä käsikädessä. Erinomainen suomen ja englannin kielen taito ovat tärkeitä, mutta välillä on tarvetta myös muun muassa ruotsille, saksalle ja ranskallekin. Harjoittelijan tärkein ominaisuus on kuitenkin oikea asenne ja motivaatio työntekoon, sillä itse substanssin ja toimiston käytännöt oppii töiden ohella jopa melkein vahingossa. Harjoittelun tarkoituksena on nimensä mukaisesti opettaa harjoittelijalle työelämän tietoja ja taitoja, eikä kenenkään oleteta osaavan kaikkea taloon tullessaan.

Castrén & Snellman: Odotamme erityisesti avointa asennetta, vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja, uteliaisuutta ja halua oppia uutta sekä hyvää kielitaitoa. Toivomme, että harjoittelijalla on kipinää liikejuridiikkaa kohtaan ja halua panostaa kanssamme vastuullisempaan huomiseen.

Mitä harjoittelijat oppivat teillä har­joit­te­lu­jak­son aikana?

HPP: Harjoittelijat saavat harjoittelujakson aikana valmiuksia toimia juristina liikejuridiikkaan erikoistuneessa asianajotoimistossa tai ainakin käsityksen siitä kiinnostaako tällainen ura tulevaisuudessa. Nuoremmille harjoittelijoille tämä näkyy oppina asianajotoimiston toiminnasta ja juristin työstä yleisemmällä tasolla. Vanhemmat harjoittelijat pääsevät oppimaan käytännön juristin tehtävistä avustamalla juristeja erilaisissa projekteissa. Eri oikeudenalojen substanssiosaaminen, aikatauluttaminen ja vastuu omasta työstään kuuluu oppeihin, joita kaikille harjoittelijoille karttuu väkisinkin harjoittelun aikana.

Castrén & Snellman: Nuorempana harjoittelijana pääsee tutustumaan asianajoalan arkeen sekä talon väkeen ja sen monipuoliseen osaamiseen, minkä lisäksi asiakaspalveluosaaminen sekä tiimityö- ja vuorovaikutustaidot kehittyvät. KM-harjoittelijana oppii jo enemmän juridista ajattelua ja olennaisen erottamista epäolennaisesta. Tehtävässä opiskelija saa läpileikkauksen eri oikeudenaloista ja myös kirjallisen ilmaisun taito kehittyy. Vanhempien harjoittelijoiden tehtävät vastaavat lähes vastavalmistuneen juristin tehtäviä ja harjoittelijoilla on mahdollisuus kehittää osaamistaan tietyn tiimin projekteissa.

Millaisia tehtäviä harjoittelijat voivat teillä tehdä?

HPP: Harva työpäivä on samanlainen ja tekemistä on laidasta laitaan. Nuoremmat harjoittelijat tekevät muun muassa monipuolisesti erilaisia toimistotehtäviä, toimittavat asiakirjoja viranomaisille sekä hoitavat muita toimeksiantoihin liittyviä juoksevia asioita. Lisäksi nuoretkin harjoittelijat pääsevät tekemään pieniä selvitystöitä ja käännöksiä. Vanhemmat harjoittelijat avustavat juristeja asiakirjojen laatimisessa ja muokkaamisessa sekä käännös- ja selvitystöissä. Associate Traineilla voi jopa olla omia pienempiä vastuutoimeksiantoja. HPP:llä harjoittelijat toimivat yhtenä tiiminä ja kiireisinä aikoina nuoremmat harjoittelijat usein avustavat vanhempia, eikä harjoitteluohjelmilla siten ole tarkkoja rajoja työtehtävien osalta.

Castrén & Snellman: Eri ohjelmissa tehtävät ovat eri tasoisia ja opintojen vaiheeseen kulloinkin sopivia. Nuoremmat harjoittelijat avustavat esimerkiksi asiakastilaisuuksissa ja toimeksiantoihin liittyvissä avustavissa tehtävissä, kuten dokumenttien hallinnassa. KM-harjoittelijat tekevät erilaisia tiedonhakutehtäviä juridisen ja taloudellisen tiedon saralla. Tiedonhakutehtävät voivat olla esimerkiksi laajoja tai suppeampia selvityksiä ja lainsäädäntöseurantoja. Vanhemmat harjoittelijat tekevät laajempia selvitystehtäviä ja pääsevät luonnostelemaan asiakirjoja sekä mukaan talon sisäisiin kehitysprojekteihin.

Millaisia vinkkejä antaisitte oikkareille, jotka ovat kiinnostuneita hakemaan har­joit­te­luoh­jel­miin­ne?

HPP: Kaikkeen työnhakuun pätevänä ohjeena voidaan todeta: kiinnitä huomiota hakemukseesi! Hakemusten oikeinkirjoituksessa, oikean kielen valinnassa sekä kaikkien mainittujen liitteiden ja itse hakemuksen toimittamisessa pyydetyssä formaatissa on harmittavan usein ”stipluja”. Lisäksi kannattaa antaa kaverin lukea hakemuksesi läpi, koska itse olet jo saattanut ”sokeutua” omalle hakemuksellesi etkä enää huomaa varsinkaan niin sanottuja tyhmiä virheitä. Haastatteluun kannattaa tulla valmistautuneena, mutta omana itsenään. Ota selvää mihin tehtävään olet hakemassa, ja mitä kenties jo tiedät HPP:stä. Arvostamme oikeaa asennetta ja motivaatiota, joten muista kertoa miksi haluat juuri hakemaasi tehtävään. Jos tapaat HPP:n oikkareita tai juristeja joissakin tapahtumissa, niin tule vain reippaasti moikkaamaan ja kerro kiinnostuksestasi.

Castrén & Snellman: Hae rohkeasti ja ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoa tehtävästä ennen hakua. Harjoitteluohjelmamme ovat suosittuja, minkä vuoksi kannustamme hakijoita hakemaan uudelleen, vaikka ensimmäisellä kerralla ei tärppäisi. Pyydä myös rohkeasti palautetta hakemuksestasi: saat meiltä henkilökohtaista palautetta puhelimitse.

Jatkavatko harjoittelijat usein seuraavaan tehtävään?

HPP: HPP:llä tavoitteena on, että harjoittelijoille tarjotaan mahdollisuutta kehittyä ja jatkaa vanhempina harjoittelijoina, kun opintoja ja osaamista on kertynyt enemmän. Useat Junior Traineet siirtyvätkin meillä Legal Traineiksi ja osa jatkaa matkaansa muualle. HPP:llä on myös paljon Associate Traineita ja jopa juristeja, jotka ovat olleet aikaisemmin HPP:llä harjoittelijoina. Muutama juristi on peräti jäänyt taloon suoraan harjoittelujaksonsa jälkeen ja toimii meillä yhä 10 vuotta myöhemmin juristina.

Castrén & Snellman: Meillä on monipuolisia jatkomahdollisuuksia talon sisällä. On myös yleistä, että harjoittelijat tekevät välissä esimerkiksi opintoja tai muita töitä ja palaavat meille myöhemmin toiseen harjoitteluohjelmaan tai vakituiseen työsuhteeseen.

Miten koette sen, että oikkarit kiertävät useammassa toimistossa har­joit­te­li­joi­na?

HPP: Myös oikkarit saavat heti työsuhteensa alussa tarvittavan koulutuksen esimerkiksi asianajajan salassapitomääräyksistä ja mahdolliset esteellisyystilanteet käydään harjoittelijoiden kanssa läpi. Ennemminkin tästä on ollut hyötyä, kun ”kiertävät oikkarit” tuovat hyviä käytäntöjä ja kertovat kokemuksiaan toisista toimistoista, joita voidaan meidänkin toiminnassamme sitten hyödyntää.

Castrén & Snellman: Mielestämme se on hyvä asia, siten he saavat erilaisia kokemuksia niin työnteon tavoista kuin organisaatiokulttuureistakin. Toki esteellisyys pitää ottaa huomioon harjoittelussa, mutta tämä ei ole ollut ongelmana.

HPP:n harjoittelijat kertovat: ”Erityisen HPP:stä tekevät ehdottomasti sen ihmiset sekä monipuoliset ja vaihtelevat työtehtävät, joiden myötä oma osaaminen kehittyy vauhdilla! Haastetta työtehtäviin saa tasan sen mukaan, mikä itsestä tuntuu hyvältä eikä harjoittelijan oleteta tietävän ja osaavan kaikkea. Työjuttujen lisäksi harjoittelija voi oikeasti ystävystyä kenen tahansa kanssa ja lounaalle ”uskaltaa” kysyä ketä vain. Ystävyyssuhteet jatkuvat vaikka toinen osapuoli vaihtaisikin firmaa. Välitön ilmapiiri ja hyvä henki saa useammankin, kuten allekirjoittaneen, pysymään HPP:lla vuosia. Meillä harjoittelija on todellakin osa toimistoa.”

Castrén & Snellmanin harjoittelijat kertovat: ”Harjoittelijana pääsee jo varhaisessa vaiheessa mukaan aidosti haastaviin toimeksiantoihin ja omaa panosta selvitystehtävissä arvostetaan suuresti. Omaa kehitystä tukee se, että saan palautetta säännöllisesti ja oma tiimi on tukena kaikessa tekemisessä. Parasta on lämminhenkinen ilmapiiri. Hyvin hoidetuista tehtävistä saa aina paljon kiitosta, ja talossa pidempään työskennelleet painottavat sitä, että aina saa tulla kysymään ja juttelemaan. Olen saanut paljon tukea ja ymmärrystä omalta esimieheltäni, mikä vaikuttaa paljon siihen, että töihin on aina ilo tulla. Itse asiassa toimistolla on niin viihtyisää, että piipahdan usein moikkaamaan työkavereita myös opiskelulle pyhitettyinä päivinä.”

Lue myös sarjan edellinen juttu:

Borenius ja Hannes Snellman | Oikkarin urapolku – millaisia työmahdollisuuksia asianajotoimistot tarjoavat oikeustieteen opiskelijoille?

Kirjoittaja Hilma Mäkitalo

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää