Kysymyksiä työoikeudesta - Vuosiloma

Annetaanko lounassetelit vuosiloman ajalta?

Vuosilomalain 9 §:n 2 momentin mukaan palkkaan kuuluvat luontoisedut annetaan loman ajalta vähentämättöminä, ja jos ne eivät ole työntekijän käytettävissä, on ne korvattava rahalla.

Jos lounassetelistä peritään työntekijältä vähintään verotusarvo, kyse ei ole luontoisedusta. Tällöin lounasseteleitä ei anneta loman ajalta eikä niitä oteta huomioon lomapalkan laskennassa.

Lounassetelit, joista ei peritä korvausta työntekijältä, on annettava loman ajalta, jos niin on sovittu. Tällöin koko setelin nimellisarvo on kirjattava palkaksi. Jos lounassetelit ovat luontoisetuna, eikä niitä ole sovittu annettavaksi loman aikana, lisätään lomapalkkaan niiden verotusarvo lomaan sisältyvien työpäivien ajalta.

Edellä mainittu verosäännös huomioiden on lähdettävä siitä, että seteleitä ei anneta loma-ajalta, jos siitä ei ole nimenomaisesti sovittu. Tällöin niitä ei huomioida myöskään lomapalkkaa laskettaessa, ellei kysymys ole luontoisedusta.

Peruste: vuosilomalain 9 §:n 2 momentti.

***

Juttusarjan kysymykset ovat palveluidemme käyttäjien esittämiä, ja ne on julkaistu aiemmin Esimiehen taskukirja- ja Esimiehen taskukirja 2 -teoksissa. Kysymyksiin ovat vastanneet Harri Hietala, Keijo Kaivanto ja Tapio Aaltonen. Lisää esimiehelle tärkeää tietoa kaikista työsuhteeseen liittyvistä kysymyksistä löydät Fokus-palvelun Esimiehen työoikeus -teoksesta.

Lue lisää: