Oikeusministerin työssä suurin yllätys on… Varsinaisia yllätyksiä ei ole tullut vastaan, mutta työajasta kuluu paljon aikaa hallituksen suurten hankkeiden, kuten esimerkiksi sote-uudistuksen ja tiedustelulainsäädännön valmisteluihin.

Huomaan valtioneuvoston kokouksissa ajattelevani kuin juristi silloin, kun jotain asiaa väitetään yksinkertaiseksi tai että sillä olisi vain hyviä puolia. Yleensä asiat näyttävät yksinkertaisilta vain jos niitä katsotaan yhdestä suunnasta. Juristin yleistutkinto kannustaa monipuoliseen analyysiin ja eri näkökulmien, erityisesti myös EU-oikeuden ja perustuslain, huomioimiseen.

Toivon oikeusministerinä vaikuttavani erityisesti siihen, että luottamus demokraattisiin pelisääntöihin säilyy Suomessa korkealla, vaikka maailmalla virtaukset menevät paikoitellen toiseen suuntaan.

Sähköiseen asiointiin siirtyminen oikeudenhoidossa on monelta osin kannatettavaa ja lisää resurssien kohdentumista oikeisiin paikkoihin.

Juristi on toiselle juristille mainio työkaveri ja keskustelukumppani. Juristien kanssa kokonaisuuksien hahmottaminen käy monesti helpommin. Järjestelmien, kokonaisuuksien ja periaatteiden hahmottaminen on nykyisessä Twitter-maailmassa ja sirpaletiedon virrassa varsin harvinaista.

Henkkarit: Antti Häkkänen

Syntymävuosi: 1985

Tutkinnot ja arvonimet: OTM

Yliopisto ja valmistumisvuosi: Helsingin yliopisto 2014

Lempioikeudenala: Vero-oikeus

Guru: Oikeusteoreetikko Aulis Aarnio ja kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi

Jos ei olisi juristi, olisi: Historiantutkija

Motto: Tutkitaan eikä hutkita

Suosittelen

Kirja: Eric Brynjolfsson, The Second Machine Age

Laulu: Volga. Ei erityisen hyvä, mutta jäi päähän soimaan aikanaan Pykälän bileissä.

Laji: Jalkapallo

Kuvataiteen teos: Edvard Isto, Hyökkäys

 

Teksti: Hanna Säntti