Juristin koulutus on apulaispormestarille varsin sopiva koulutus, koska juridisia kysymyksiä tulee esiin tämän tästä. En ole opinnoissani enkä aikaisemmassa työhistoriassani perehtynyt hallinto-oikeuteen, joten tarvitsen kaupungin juristien apua monissa yksityiskohdissa. Koulutuksen ansiosta pystyn kuitenkin esittämään oikeita kysymyksiä, käymään keskustelua juridisilla termeillä ja tulkitsemaan saamiani vastauksia. Juristin koulutus antaa myös yleistä ymmärrystä siitä, mikä on lain mukaan mahdollista ja sallittua ja mistä asian kannalta merkitykselliset pykälät ja oikeuskäytäntö löytyvät.

”Politiikassa huomaa, etteivät asiat ole mustavalkoisia vaan laaja kirjo harmaan sävyjä.”

Jokaisen juristin kannattaa kiinnostua politiikasta, koska lainsäädäntö muuttuu lihaksi politiikassa. Epäselvää lainsäädäntöä tulkitaan poliittisessa retoriikassa kunkin puolueen omien silmälasien läpi. Juristien kannattaa ottaa aktiivisesti kantaa poliittiseen keskusteluun ja huomauttaa poliitikoille esimerkiksi perustuslain noudattamisesta. Politiikassa pyritään helposti vetämään mutkat suoraksi. Itse olen politiikassa oppinut, ettei ole niin pientä asiaa, etteikö joku olisi siitä 180 astetta vastakkaista mieltä – ja kykenisi myös perustelemaan näkemyksensä. Usein sanotaan, ettei poliitikoilla ei ole selkeitä mielipiteitä. Se johtunee siitä, että politiikassa huomaa, etteivät asiat ole musta-valkoisia vaan laaja kirjo harmaan sävyjä. Harva asia on joko-tai.

Laadukas varhaiskasvatus ja peruskoulutus ovat maamme ainoa mahdollisuus menestyä kansainvälisessä kilpailussa. Jokaisella on oltava taustastaan riippumatta yhtäläiset mahdollisuudet päästä koulutuksen avulla elämässä eteenpäin – tämä on ollut ja on oleva suomalaisen yhteiskunnan hienous. On hienoa voida sanoa, että jokainen helsinkiläinen koulu on hyvä koulu.

Tämän koulutuslain heittäisin roskakoppaan: Kasvatuksen ja koulutuksen osalta lainsäädännössä vahvistetaan vähimmäisvaatimukset. Kunnilla on näissä asioissa paljon omaa päätäntävaltaa. Helsingissä tarjotaan kautta linjan hieman parempaa ja hieman enemmän kuin laissa edellytetään, joten lainsäädäntö ei ole esteenä millekään. Myös kouluilla on paljon autonomiaa – toimintaa rajoittaa lähinnä käytettävissä oleva budjetti.

Hyvä juristi on paitsi lainsäädännön hallitseva, myös oikeamielinen. Hyvä juristi on mielestäni myös utelias ja seuraa ympäröivää yhteiskuntaa sekä antaa siihen aktiivisen panoksensa – vaikkapa osallistumalla politiikkaan.

Henkkarit: Pia Pakarinen

Syntymävuosi: 1960

Tutkinnot ja arvonimet: OTK, KTM, VTK

Yliopisto ja valmistumisvuosi: Helsingin yliopisto 1995 (OTK)

Lempioikeudenala: eurooppaoikeus

Guru: Jane Fonda herätti 1980-luvulla pysyvästi kiinnostukseni liikuntaan.

Jos ei olisi juristi, olisi: markkinointityyppi

Motto: Ajattelen sitä huomenna (Scarlett O’Hara)

Suosittelen

Kohde: Tutustumista Vallisaareen. Uskomattoman hieno ja luonnontilainen paikka kivenheiton päässä Helsingin keskustasta.

Kirja: Paolo Coelhon Veronika päättää kuolla tai mikä hyvänsä hänen teoksistaan. Viimeksi luin Emma Clinen Tytöt – se oli ajatuksia herättävä.

Laulu: Ainakin karaokessa pitää päästä laulamaan Jenni Vartiaisen Ihmisten edessä.

Laji: Kaikenlainen ryhmäliikunta, erityisesti combat-tunnit. Tänä vuonna tosin teemana treeni maratonia varten.

Kuvataide: Pidän aivan erityisesti impressionistien taiteesta. Claude Monet’n Rouenin katedraali eri valaistuksissa on yksi parhaista.

 

Teksti: Hanna Säntti