Älä yritä päästä helpolla

”Joskus saa ihan mielettömän kirjaidean, mutta sen toteuttaminen saattaa tuntua mahdottomalta. Olen kuitenkin huomannut, että kirjailijaa autetaan yleensä mielellään – vain kerran minulle on jätetty vastaamatta. Esimerkiksi uusinta kirjaani varten yritin selvittää sitä, missä osassa ydinvoimalaa varastoidaan plutoniumia. Kysyin sitä sähköpostitse ja sain myös tietoa turvatarkastuksesta. Kirjojeni yksi koelukija on puolustusvoimien räjähdeasiantuntija ja testaan hänellä paljon ideoitani. Jos hän sanoo, että joku ei ole mahdollista, hylkään ratkaisun ja kehitän muuta.”

Valitse vain itseäsi kiinnostavia aiheita

”Luen paljon lehtiä: muun muassa New York Timesia, Financial Timesia ja tietenkin kotimaisia lehtiä. Olen tilannut noin kymmenen median RSS-syötteet. Erityisesti tiedeuutiset kiinnostavat, lisäksi maailmanpolitiikan kriisit, historia, kansainvälinen rikollisuus, arkeologia, lääketieteen tulevaisuus. Niistä nousevat myös teemat ja aiheet kirjoihin. Tiedän heti, olenko kiinnostunut aiheesta vai en, kiinnostukseni ei kasva, vaikka tutustuisin lisää aiheeseen, joka ei alunperinkään tuntunut kiinnostavalta. Kun kirjoitin jännityskirjan tietoturvasta, aiheesta, josta en ollut itse kiinnostunut, jouduin tekemään enemmän töitä ja turvautumaan enemmän myös toisten apuun kuin yleensä.”

Pidä kirjaa!

”Pidän kirjaa kirjoittamiseni etenemisestä ja vertaan etenemistäni edellisvuoden tilanteeseen. Mitä aiemmin olen toukokuussa valmis, sen aiemmin olen lomalla. Pysymällä siis kirjoittamisessani aikataulussa, teen itselleni lomapäiviä. Viime vuosina en ole enää stressannut kirjojen etenemisestä. Kolme liuskaa päivässä on huono, neljä hyvä, viisi erinomainen.”

Pääsin todistamaan, että hommiin pystyy, kun vain tekee ja ottaa selvää.

Mitä vahvempi ihminen, sen enemmän heikomman puolella

”Uusimmassa kirjassani puhun pakolaiskriisistä. Rivien väleistä voi lukea, mitä ajattelen asiasta ja äärioikeiston noususta. Nostan kirjoissani esiin tärkeitä teemoja, esimerkiksi ihmiskauppaa ja orjakauppaa. Maailmassa on tällä hetkellä enemmän orjia kuin koskaan aiemmin.”

Älä pelkää, ole rohkea

”Älä pelkää, eivät muutkaan ihmiset ole niin ihmeellisiä. Ajatus kulminoitui, kun olin nuorena, vähän yli 30-vuotiaana, hyvin haastavissa rahoitusalan ja teollisuuden johtotehtävissä. Pääsin todistamaan, että hommiin pystyy, kun vain tekee ja ottaa selvää.”