Oikeudenmukaisuus on tärkeää

Pienestä pitäen oikeudenmukaisuus on ollut minulle tärkeää. Kun lapsena koin, että kaveri joutui pahaan tilanteeseen, joku oli ilkeä häntä kohtaan, puutuin ja puolustin: ei saa tehdä noin tai sanoa noin. Oikeudenmukaisuus ei tarkoita sitä, että jokainen ihminen saa yhtä suuren annoksen. Joskus voi olla niin, että joku pärjää vähemmällä ja joskus tarvitsee enemmän. Liityin RKP:hen, koska puolueelle tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä asioita. Vaikka oikeudenmukaisuus oli minulle tärkeää, oikeustieteellisen opinnot eivät olleet itsestäänselvyys. Olin koulussa hyvä matematiikassa ja pohdin opintoja muun muassa Teknillisessä korkeakoulussa ja lääketieteellisessä tiedekunnassa. Lukiessani oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin, huomasin kuitenkin heti, että se sopi minulle.

Kohtele työkavereitasi hyvin
Työkavereitani ovat kansanedustajakollegat ja avustajat. Yritän kohdella kaikkia työkavereitani reilusti. On tärkeää nähdä kokonaisuus, mutta myös ihmiset, joiden tehtävät ovat osa kokonaisuutta. Minulla on päivittäin tiukka aikataulu, joka vaihtelee suurestikin. Myös avustajat joutuvat joustamaan ja jatkuvan viestimisen merkitys korostuu. Voisin kiittää enemmänkin avustajiani. Koskaan ei voi kiittää riittävästi, toki jos asioita ei ole hoidettu hyvin tai edes yritetty, ei tule kiitellä.

Kysy aina
Haluan tehdä päätökset aina niin, että tiedän, mistä olen päättämässä. En halua luottaa siihen, että jos asiantuntija sanoo, että asia on ok, että se on ok. Haluan ymmärtää perusteet. Joten aina jos en ymmärrä tai tiedä, kysyn; kerro mitä tarkoitat, mitä tämä tarkoittaa. Koulutus auttaa oikeiden kysymysten löytämisessä. Koulutus auttaa tunnistamaan myös oikeita ongelmia. Oikeusministerinä juristin koulutuksesta oli hyötyä, koska ymmärsi kokonaisuudesta.

Näe mahdollisuudet
Molemmat vanhempani olivat kuolleet täyttäessäni 21 vuotta ja jouduin seisomaan omilla jaloillani ja ottamaan vastuuta. Elämänkokemuksestani johtuen olen opetellut ajattelemaan, että huominen voi olla parempi ja miettimään eri tilanteiden mahdollisuuksia. Yritän nähdä tiet eteenpäin ja ratkaisuja, joita on yleensä monta vaihtoehtoista. Politiikassa on erittäin paljon kiinni tahdosta, jos tahtoa on, yleensä myös tie eteenpäin löytyy. Ehkä ratkaisujen etsiminen on juristimaista. Pankkijuristinakin toimiessani yritin etsiä asiakkaille ratkaisuja.

Mitä enemmän kanssakäymistä, sen vähemmän on ennakkoluuloja.

Keskustele kaikkien ihmisten kanssa
RKP on aina ollut sillanrakentaja, oppositiossakin toimiessa. En halua sortua mustavalkoiseen ajatteluun. Politiikassa on parempi keskustella kaikkien ihmisten kanssa kuin ajatella, että on ihmisiä joiden kanssa ei ole mitään yhteistä. Lounastelen kaikkien puolueiden edustajien, esimerkiksi perussuomalaisten, kanssa, vaikka meillä on hyvin erilaisia käsityksiä esimerkiksi ruotsin kielen asemasta ja maahanmuutosta. Minulla saattaa olla kuitenkin eri puolueiden yksittäisten edustajien kanssa samanlaisia ajatuksia vaikkapa sosiaalipolitiikasta, ja ne tulevat ilmi vain keskustelemalla. Eri tavalla ajattelevien ihmisten eristäminen radikalisoi ja antaa ennakkoluuloille vallan. Yritän tunnistaa myös omat ennakkoluuloni. Mitä enemmän kanssakäymistä, sen vähemmän on ennakkoluuloja.

Luonto rentouttaa
Meillä on Pietarsaaren edustalla vanha kalastajamökki, jossa ei ole juoksevaa vettä. Olen kasvanut ja ja lapsesta saakka viettänyt kesäni siellä. Siellä saa olla meren äärellä, keskellä luonnon kauneutta. Luonnon ehdoilla eläminen kiehtoo. Vietän saaressa lomia ja viikonloppuja. Asiat asettuvat tärkeysjärjestykseen. Jo muutama tunti saaressa olemista auttaa.

Lukeminen tuo rauhaa
Minulla on kirjallisuudelle aivan liian vähän aikaa, mutta luen säännöllisesti sekä dekkareita että muuta kaunokirjallisuutta: Kjell Westö, Stieg Larsson. Suosikkini on Westön Missä kuljimme kerran. Nyt lukulistalla on Henrik Meinanderin Mannerheim-kirja. On valtavan hieno tunne, kun saa viettää hyvän kirjan parissa. Se tuo uutta virtaa. Kannustan kaikkia lukemaan.