Yhden vanhemman kanssa asuvien lasten osuus kasvaa lapsen iän myötä

Tilastokeskuksen vuoden 2017 perhetilasto on valmistunut.

Tilastokeskuksen vuoden 2017 perhetilaston mukaan 89 prosenttia alle kolmevuotiaista lapsista asuu kahden vanhemman perheessä. Kymmenessä vuodessa osuus on pienentynyt kahdella prosenttiyksiköllä. Yhden vanhemman perheissä asuvien lasten osuus on puolestaan kasvanut kahdella prosenttiyksiköllä. Alle vuoden ikäisistä vauvoista 91 prosenttia asuu kahden vanhemman kanssa, yhdeksän prosenttia vain äitinsä kanssa.

Yhden vanhemman kanssa asuvien lasten osuus kasvaa iän myötä. Vuonna 2017 viidennes 17-vuotiaista lapsista asui vain äidin kanssa, reilu vuosikymmen sitten 19 prosenttia. Vastaavasti viisi prosenttia asui vain isän kanssa, mikä on prosenttiyksikkö enemmän kuin vuosikymmen aiemmin.

Joka kymmenes lapsi asuu vakituisesti uusperheessä eli perheessä, jossa on vähintään yksi alle 18-vuotias vain toisen puolison lapsi. Näistä uusperheiden lapsista 59 prosenttia on perheen äidin lapsia, joka kymmenes perheen isän lapsia ja vajaa kolmannes on uusperheen puolisoiden yhteisiä lapsia. Varsinaisia uusperheiden lapsia eli uuden sosiaalisen vanhemman saaneita lapsia on seitsemän prosenttia kaikista lapsista. Uusperheessä puolisot ovat eri sukupuolta.

Lähde ja lisätietoja: Tilastokeskus.

Lue lisää: