Suurin muutosvoima on oma ajattelumme

Kyky hallita ja käyttää mielen voimaa on aina ollut taidoista tärkein. Yhdellä ajatuksella voi olla hämmästyttävä voima, kun sen kohdistaa oikein. Työelämän muutoksessa mielen taidoista ja henkisestä kyvykkyydestä tulee entistä tärkeämpää. Kun ne hallitsee, on oman elämänsä taikuri.

Anu Kuistiala, kuva Henni Hyvärinen

Mutta mieli on täynnä tarinoita eikä noin vain taivu tahtoomme. Jos haluaa nousta mestariksi, joutuu kohtaamaan kovimman vastustajansa: itsensä.

Mielen taitojen oppiminen on kuin sukellus salattuun maailmaan, jossa ratkotaan haastavia tehtäviä, löydetään kätkettyjä aarteita sekä kuljetaan läpi pimeiden luolien. Palkintona on tyyneyttä, varmuutta ja iloa, jota ei muuten löydä.

Asioita alkaa tapahtua, kun niiden eteen alkaa tehdä jotain.

Me toivomme usein, että asiat järjestyisivät kuin taikaiskusta. Että olisi olemassa temppu, joka avaa ovet onneen ja menestykseen. Salaisuus on lopulta hyvin yksinkertainen. Asioita alkaa tapahtua, kun niiden eteen alkaa tehdä jotain.

Suurin muutosvoima on oma ajattelumme. Mielessämme on käynnissä jatkuva sisäinen vuoropuhelu. Mieli myös uskoo, mitä sille toistuvasti kertoo. Jos alitajuisesti vähättelee itseään vuodesta toiseen, siitä tulee automaattinen uskomus, joka ohjaa kaikkea tekemistä. Emme edes huomaa, mitä tarinaa itsellemme kerromme, koska se on niin automatisoitunutta.

Omien ajattelutapojen huomaaminen ja muuttaminen on kaiken ydin. Sisäisen puheen sävyllä on ratkaiseva merkitys hyvinvointiimme.

Työelämä elää suurten muutosten aikaa, mutta kohtaamisentaito pysyy. Siksi myös ihmismielen ymmärtäminen on entistä tärkeämpää. Kun ymmärtää itseään, voi kohdata myös muut myötätuntoisesti.

Mielen treenaaminen on samanlaista kuin muukin treeni. Säännöllisellä harjoittelulla tulee tulosta ja välissä pitää malttaa levätä, jotta kehittyy.

Teksti on ote Anu Kuistialan kirjasta Tähtitaidot - 8 askelta menestykseen.

Anu Kuistiala on MTV Uutisten entinen päätoimittaja, nykyinen itsenäinen johtajanainen, puhuja ja tietokirjailija. Anulla on pitkä kokemus vaativista esimiestehtävistä. Työ kriisien keskellä on opettanut, että mielen taidot ovat menestyksen ja hyvinvoinnin avain.

Lue lisää: