Salkunhoidon yleisimmät virheet - tarkista, ettet syyllisty näihin

Jokaisen sijoittajan kannattaa pitää mielessä kolme sääntöä, joita noudattamalla välttyy yleisimmiltä salkunhoidon virheiltä, vinkkaa Kauppalehti.

Kuva: Pina Messina, Unsplash

Onnistuneessa varainhoidossa ei tarvita monimutkaisia laskutoimituksia, vaan muutamalla yksinkertaisella ohjeella pärjää jo pitkälle. Muutama perussääntö kannattaa pitää aina mielessä siitä huolimatta, mitä markkinoilla tapahtuu.

1. Salkku ei ole tarpeeksi hajautettu

Markkinoilla on meneillään toiseksi pisin yhtäjaksoinen nousukausi ilman mittavia korjausliikkeitä sitten vuoden 1949. Monet sijoittajat ovat unohtaneet, että laskumarkkina on jossain vaiheessa vääjäämättä edessä, eivätkä he ole hajauttaneet sijoituksiaan tarpeeksi laajalti laskumarkkinan varalta.

Markkinoiden yliostetuin sektori on tällä hetkellä teknologiaosakkeet, mutta esimerkiksi finanssijätti Morgan Stanleyn strategit laskivat hiljattain teknologiaosakkeita koskevan suosituksensa ylipainottamisesta neutraaliin siruvalmistajien takia. Strategien mukaan siruvalmistajien syklin vaihe viittaa siihen, että niiden kurssit kääntyvät laskuun. He suosittavat ylipainottamaan energia-alaa ja rahoitusalaa ja alipainottamaan siruvalmistajien lisäksi kestokulutustuotteiden valmistajia.

Monella sijoittajalla on salkussaan osakkeita, velkakirjoja, kiinteistöjä ja valuuttaa, mutta monipuolisessa salkussa on näiden lisäksi myös kultaa ja optioita.

2. Varainhoidosta maksetaan liian kovia maksuja

Kahden prosentin hoitomaksu rahastoon sijoitetun pääoman vuosituotosta voi tuntua kohtuullisesta varainhoidon palkkiolta. Sijoittajan kannattaa kuitenkin muistaa, että rahaston pääomaan ei ole sijoitettu senttiäkään varainhoitajan rahaa, vaan ainostaan sijoittajan rahaa. Kannattaakin verrata varainhoidon vuosimaksuja sijoituksesta saataviin vuosituottoihin.

Toinen tärkeä kysymys on, onko sijoittaja perillä kaikista maksuista, mitä varainhoidosta peritään. Yhdysvalloissa on yritetty jo presidentti Barack Obaman kaudella saada varainhoitajat entistä suurempaan vastuuseen palveluidensa laadusta, mutta finanssiala on vastustanut systemaattisesti yrityksiä tiukentaa lainsäädäntöä. Nykyinen presidentti Donald Trump pyysi sääntelyn muutoksia koskevia suunnitelmia arvioitavakseen astuttua virkaansa viime vuoden alussa, mutta lainsäädännön toimeenpano on viivästynyt entisestään ensi vuoden kesäkuulle.

3. Sijoituspäätösten nojaaminen pelkästään fundamentteihin tai analyytikoiden ohjeisiin

Päätöksiä ei kannata tehdä pelkästään taloudesta tai yrityksistä saatavan datan perusteella, sillä tieto on auttamatta vanhentunutta. Hyvä esimerkki tästä on esimerkiksi energiayhtiö Enron tai finanssiyhtiö Lehman Brothers. Molempien talouden todellinen kunto tuli monelle sijoittajalle täytenä yllätyksenä aivan liian myöhään.

Sama pätee analyytikoiden ohjeistuksiin. Siinä missä yksi analyytikko ennustaa kryptovaluutta bitcoinin romahdusta, toinen ennustaa bitcoinin arvon nousevan uuteen ennätykseensä. Myös analyytikoiden suosituksiin kannattaa suhtautua varauksella, sillä osakkeita ja sektoreita koskevat suositukset ovat usein keskenään ristiriitaisia.


Lähde: Kauppalehti

Lue lisää: