Ritva-Liisa Luomaranta: ”Työelämässä ei etene vain tekemällä työnsä hyvin.”

Yli 40 vuotta asianajajana toiminut Ritva-Liisa ”Riksu” Luomaranta on monien nuorten naisjuristien esikuva. Asianajotoimisto Boreniuksen toimitusjohtajanakin työskennelleen Luomarannan mukaan hyvä juristi on innostunut ja kiinnostunut kaikista asioista.

Auta toisia

”Minut toi asianajajaksi vahva oikeudentunto, halu vaikuttaa ja auttaa yrityksiä ja yksityishenkilöitä ratkaisuun pääsemiseen. Ennen asianajomaailmassa ei ollut yhtä paljon naisia kuin nyt. Minun on pitänyt itse raivata tieni. Onneksi minulla on ollut hyvät esimiehet, jotka osasivat kannustaa. Olen yrittänyt oman urani aikana auttaa ja rohkaista erityisesti naisia. Yksi hyvä sääntö on, että työelämässä ei etene vain tekemällä työnsä hyvin."

Älä yritä olla liian täydellinen

”Liian monella pätevällä naisella on kiltin tytön syndrooma ja he haluavat olla täydellisiä. Naisten uran edistämisessä esimiehellä on tärkeä rooli. Esimiehen tulee antaa palautetta eritoten niistä asioista, jotka ovat hyvin. Suomessa ei osata antaa riittävästi positiivista palautetta. Positiivinen palaute määrittelee oikean tavoitetason."

Kysy mitä tahansa

”Kysy palautetta, kysy mitä tahansa, rohkaistu kysymään kaikkia kysymyksiä, jotka tulevat mieleen. Tämä koskee muun muassa päämiehiä. On tärkeää, että asianajaja on oikein informoitu kaikista asioista. Asianajajan työtä luonnehtivat luottamus, salassapito ja lojaalisuus. Eikä se tarkoita, että päämiestä tulee silittää myötäkarvaan. Työssä saa ja pitää olla rohkea ja kertoa päämiehelle muun muassa mikä on juridisesti mahdollista.”

Lapsille annettu aika on voimaannuttavaa aikaa.

Ole kiinnostunut ja innostunut

”Katso lasta, miten lapsi innostuu ja kiinnostuu kaikesta. Tässä työssä ei jaksa, jos ei ole kiinnostunut kaikesta ja innostu asioista. Innostuminen auttaa uudessa oikeustapauksessa esimerkiksi siinä, että keksii uusia mahdollisia ratkaisutapoja. Voisiko ratkaisuun päästä toisia reittejä?”

Ole ahkera

”En tunne yhtään hyvää asianajajaa, joka ei olisi myös ahkera. Asianajajan työtä ei opita lukemalla, käytännön työ on erittäin tärkeää. Tämän alan vaaroja on se, että työskentelee liikaa. Ammatissa on tärkeää osata tankata. Hyvä tapa kontrolloida työaikaansa on määrittää, kuinka paljon juttuja ottaa. Silloin voi paneutua juttuihin riittävän hyvin. Ajankäytön kontrolloiminen ei ole helppoa.”

Tankkaa

”Jokainen tankkaa tavallaan, eri elämänvaiheessa tankkaustavat ovat erilaisia. Sanon usein nuoremmille kollegoille, niille, joilla on pieniä lapsia, että lapsille annettu aika on voimaannuttavaa aikaa. Kun lapset olivat pieniä, lähdin samassa elämäntilanteessa olevan naapurinrouvan kanssa säännöllisesti iltaisin puoli kymmeneltä urheilemaan. Se oli hyvä tapa virkistyä. Myöhemmin olen virkistäytynyt luottamushenkilötoiminnalla ja hyväntekeväisyydessä. Olen ollut muun muassa Espoon kaupunginvaltuuston jäsen, Espoon kaupunginhallituksessa, Syöpäsäätiön, Tukikummit-säätiön ja Lakimiesliiton toiminnassa. Kun tekee erilaisia asioita, voi käyttää eri tavoin osaamistaan ja tekemiset tukevat toisiaan ja voimaannuttavat.”

Hyötyliiku

”Kävelen portaat, kävelen toimistossa. Lisäksi joogaan, avantouin ja saunon.”

Panosta tasapainoiseen perhe-elämään

”Jos perhe-elämä on tasapainossa, se auttaa jaksamaan myös töissä. Tasapainoisen perhe-elämän mahdollistaa molemminpuolinen kunnioitus. Perhe-elämän huolet eivät voi olla heijastumatta myös töihin. Varsinkin tehtävässä, jossa pitää olla ratkaisemassa toisten ongelmia, tasapaino kotona on tärkeää.”

Juristikirjeen uudessa haastattelusarjassa tunnetut juristit kertovat elämänsä opeista. 

Lue lisää: