Pukeutuminen pikkujouluihin on tasapainoilemista

On taas pikkujouluaika. Oman organisaation pikkujoulut, tärkeimpien asiakkaiden pikkujoulut – mitä näitä nyt on. Naisjuristi on juhlapukeutumisen suhteen saman haasteen edessä kuin arkenakin: millainen pukeutuminen on sopivaa muttei tylsää?

Hoidetaan ikävin osuus heti alta pois. Kaikki pukeutuminen on viestintää. Kun on kyse työhön liittyvästä juhlasta, olipa kyse oman toimiston pikkujouluista, asiakkaan joulujuhlasta tai muusta sidosryhmätilaisuudesta, yksi asia on syytä pitää mielessä: esimiehesi, kollegojen ja asiakkaiden mielipide sinusta ei tulisi yhteisten juhlien seurauksena muuttua. Vaikka kyseessä ovat juhlat, olet edelleen työroolissa ja niiden ihmisten seurassa, joiden mielipide sinusta vaikuttaa työuraasi.

Korkkarit on siis syytä pitää katon sijasta tukevasti lattialla. Samat säännöt kuin työpukeutumiseen pätevät edelleen: ei liian vihjailevaa pukeutumista. Helman on syytä ulottua ainakin polveen asti, eikä ylävartalon ihoa tule näyttää ylenpalttisesti. Etenkään rintavaon vilautteluun ei ole perustetta, ellei halua seuraavassa palaverissa arvuutella, välkkyykö vastapuolella pöytää mielessä pikkujoulujen antava décolleté vai käsillä oleva asiakysymys. Jos epäröit jonkin asun sopivuuden kohdalla, on turvallisempaa jättää kyseinen vaate yksityiselämän menoihin. Pukeutumisen kautta voi hyvin konkreettisesti ohjata muiden ajattelua. Pysähdy siis miettimään, mitä toivot muiden ajattelevan sinusta tietyssä asussa.

Juhliin tulee aina pukeutua kutsussa mainitun koodin mukaisesti. On epäkohtelista olla ollenkaan ottamatta huomioon juhlien järjestäjän esittämää pukeutumisohjetta. Juhlapukeutumisella luodaan tunnelmaa ja osoitetaan arvostusta juhlien järjestäjää kohtaan. Kun työroolin rajat ovat edelleen käsillä, kuinka pukeutumiseen luodaan sopiva määrä juhlaa? Juhlavuutta kannattaa ajatella kokonaisuutena, joka alkaa kampauksesta ja päättyy kenkiin. Arkiset kengät, laukut ja talvella niin mukavat umpimustat sukkahousut tulee vaihtaa juhlaviin, jos haluaa olla varma kokonaisuuden onnistumisesta. Juhlavat materiaalit ovat hyvä valinta, eikä näin pikkujouluaikana vaatekaupoissa ole pulaa sametista tai paljeteista. Materiaali voi juhla-asussa olla hyvinkin näyttävä, kunhan vaate itsessään ei ole liian niukka tai heppoisen oloinen. Leikkisyys ja muutoin työrooliin huonosti istuva säihke ja näyttävyys voivat olla pikkujouluissa ihan paikallaan, jos sen kokee omakseen. Juhla-asuja, varsinkaan pikkujouluissa käytettäviä, näyttäviä asuja ei pidetä kovinkaan usein, ja siksi niiden ei välttämättä tarvitse kestää niin kovaa käyttöä kuin normaalien työvaatteiden. Tämä mahdollistaa myös edullisemman tarjonnan hyödyntämisen tai vaikka juhla-asun vuokraamisen.

Jos juhliin on menossa suoraan töistä, voi laadukkaan, tumman housupuvun tai tumman mekon muuttaa juhlavaksi koruilla, kengillä ja juhlalaukulla sekä asiaankuuluvalla meikillä ja kampauksella.

Juhlakausi tulee joka vuosi yhtä varmasti kuin marraskuun pimeä. Hyvä pitkän tähtäimen ostos naisjuristille lukuisia tulevia pikkujouluja ja juhlia ajatellen on malliltaan yksinkertainen, laadukas, rypistymätön ja tumma mekko. Saman mekon saa näyttämään hyvin erilaiselta, kun sen asustaa eri kengillä ja koruilla. Mekko voi olla hihaton, koska päivällä sen kanssa voi käyttää jakkua tai neuletakkia. Se voi mutta sen ei tarvitse olla musta – tärkeintä on, että kangas ei ole liian arkinen muttei myöskään liian juhlava. Villakreppi on loistava materiaali tämänkaltaiseen day-to-night -käyttöön. Tämä on myös mekko, jonka voi ottaa matkoille päiväkäyttöön mutta joka pelastaa, jos saa yllättävän kutsun illalliselle tai juhliin.

**

Ulla Rask antaa Juristikirjeen juttusarjassa pukeutumisvinkkejä naisjuristeille. Sarjan seuraavien osien aiheet ovat:

Naisjuristin pukukoodi 2010-luvulla
Kuinka naisjuristin työpuvusto rakennetaan?
Power suitin paluu

Lue lisää: