Pilotoi sijoittamista

Jotkut suunnittelevat aloittavansa sijoittamisen, kunhan ovat perehtyneet siihen tarpeeksi. Aloittaminen voi jäädä kokonaan, jos tavoitteet omalle osaamiselle ovat todella korkealla.

Lounasmeri_Sari

Lahjaksi annetaan usein tavaroita tai rahaa. Lähiviikkoina monessa kodissa juhlitaan koulun loppumista ja kesän alkamista. Sukulaiset ja tuttavat kiertävät valmistuneiden luona kahvittelemassa ja onnittelemassa. Mitä jos tänä vuonna antaisit erilaisen lahjan ja opettaisit jollekin läheiselle vaurastumisen taitoja? Eli älä anna kalaa vaan opeta kalastamaan.

On säästäjiä, jotka suunnittelevat aloittavansa sijoittamisen, kunhan ovat perehtyneet siihen tarpeeksi. Aloittaminen viivästyy vuosikausia tai jää kokonaan, koska tavoitteet omalle osaamiselle ovat todella korkealla.

On hyvä asettaa kunnianhimoisia tavoitteita. Kannattaa silti olla realistinen. Täydellisyyden tavoittelija voi jäädä tyhjin käsin.

Osakesijoittamisen aloittamiseen tarvitaan alkupääoman lisäksi välittäjä ja arvo-osuustili. Alaikäistä varten pitää saada huoltajan suostumus. Täysi-ikäiselle aloittelijalle voi ehdottaa kesäretkeä pankkiin tai voi yksinkertaisesti istua yhdessä tietokoneen ääreen.

Säästöjen kasvuun vaikuttaa kaksi asiaa: aika ja tuottoprosentti. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä paremmin pienikin pääoma ehtii kasvaa. Nuorta voi kannustaa sijoittamaan lahjarahat tai säästöjä pieninä summina häntä itseään kiinnostaviin kohteisiin. Epäonnistumisen pelko voi stressata aloittelevaa sijoittajaa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä sijoituspäätöksiä. Oikeat valinnat tietää vain jälkikäteen. Ammattilaisetkin tekevät virheitä. Jos osakevalinnat stressaavat, voi tavoitella osakemarkkinan keskimääräistä tuottoa sijoittamalla indeksirahastoon.

Osakesijoittamista voi myös tietoisesti pilotoida, kokeilla pienillä summilla ilman jättimäisiä paineita onnistumisesta.

Sijoittajan on hyvä kiinnittää huomiota kuluihin, koska kulut alentavat tuottoa. Kuluista kuitenkin varoitellaan niin paljon, että moni sijoittaja ei uskalla lähteä pienillä summilla liikkeelle.

Anna itsellesi lupa pilottijaksoon. Päätä etukäteen summa ja ajanjakso. Pilotin aikana tavoitteena on oppia, ja rahaa ei käytetä enempää kuin etukäteen päätetty summa. Toki tämän harjoituksen voi tehdä virtuaalisestikin ja vain kuvitella sijoittavansa

Mutta minkälainen kokemus onkaan tehdä itse sijoituspäätöksiä ja nähdä päätöstensä vaikutukset. Lukea talousuutisia ja huomata konkreettisesti makrotalouden tapahtumien vaikutukset omassa osakesalkussa. Keskustella kokemuksista.

Kun koulu loppuu, voi aloittaa jotain uutta. Mitä jos tänä kesänä pilotoisit sijoittamista?

***

Kolumni julkaistiin ensimmäisen kerran Kauppalehdessä 14.5.2018.

Sari Lounasmeri päivittää Fokus Yritysrahoitus -teosta. Tutustu teokseen tästä tarkemmin.

Lue lisää: