Osa 2: Sijoittaminen ja megatrendit – Näin sijoittajan maailma muuttuu

Miten megatrendit vaikuttavat sijoittajaan? Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri avaa aihetta.

Lounasmeri_Sari

Megatrendi 2) Teknologia mahdollistaa suorat kohtaamiset ilman suuria instituutioita. Yhteisiä pelisääntöjä ja valvontaa tarvitaan. Luotettavuutta arvostetaan entistä enemmän.

Teknologian kehitys tuo sijoittajalle pääsyn aikaisempaa laajempaan palvelutarjontaan ja sijoitustietoon. Transaktiokustannukset laskevat. Sijoittamisen voi aloittaa aikaisempaa pienemmillä kertaostoilla aikaisempaa edullisemmin kustannuksin.

Omistajan oikeuksien käyttäminen on helpompaa. Omistajat voidaan kutsua koolle helposti, yhtiökokouksiin voi osallistua sähköisesti ja äänestäminen käy napin painalluksella. Sosiaalisen median sijoittajayhteisöt auttavat sijoittajia oppimaan toisiltaan ja vaikuttamaan joukkovoimalla.

Teknologian kehitys tuo sijoittajan ulottuville jatkuvasti uusia sijoitustuotteita ja -mahdollisuuksia. Teknologiapohjaisia sijoitusinnovaatioita ovat esimerkiksi joukkorahoitus ja virtuaalivaluutat. Keinoälyn kehittyessä sijoitussalkun hoitaminen muuttuu. Sijoitussalkkua voi päivittää ohjelmoitujen kaavojen perusteella tai tehtävän voi ulkoistaa kokonaan keinoälylle. Automatisoitua varainhoitoa tarjotaan jo.

***

Artikkeli julkaistiin kokonaisuudessaan ensimmäisen kerran Pörssisäätiön blogissa 4.6.2018.

Sari Lounasmeri päivittää Alma Talentin Fokus Yritysrahoitus-teosta. Tutustu teokseen tästä

Lue lisää: