Onko lainvastaista mainita työpaikkailmoituksessa ikähaarukka, johon hakijoita erityisesti toivotaan?

Kysymyksiä työoikeudesta - Syrjintä

Yhdenvertaisuuslain syrjintäkiellon, joka koskee myös työhönottoa, mukaan työnantaja ei saa asettaa työntekijöitä eri asemaan muun muassa iän perusteella, ellei siihen ole hyväksyttävää perustetta. Hyväksyttävä peruste voi olla ikäohjelma, jonka perusteella haetaan eri-ikäisiä työntekijöitä palvelukseen. Tämä on kuitenkin syytä tuoda hakijoille avoimesti esille, että esim. ensisijaisesti haetaan tiettyyn ikähaarukkaan, mutta kaikki hakijat ovat potentiaalisia hakijoita.

Toinen ehkä järkevämpi vaihtoehto on, että tämä voi olla työnantajan toive, muttei sitä tuoda hakuilmoituksessa lainkaan esille, jotta saadaan riittävästi hakijoita.

Ikähaarukat ovat yleensä kuitenkin turhia. Joskus nuori ja kokemattomampi voi osoittautua tärkeäksi resurssiksi, samoin yli 60-vuotias energinen henkilö. Tutkimuksissa on havaittu, että tuotteliaimpia työntekijöitä ovat keski-iän jo ylittämässä olevat tai ylittäneet työntekijät.

Perusteet: yhdenvertaisuuslain 8 §, työsopimuslain 2 luvun 2 §:n 3 momentti.

***

Juttusarjan kysymykset ovat palveluidemme käyttäjien esittämiä, ja ne on julkaistu myös kootusti Esimiehen taskukirja- ja Esimiehen taskukirja 2 -teoksissa. Kysymyksiin ovat vastanneet Harri Hietala, Keijo Kaivanto ja Tapio Aaltonen. Lisää esimiehelle tärkeää tietoa kaikista työsuhteeseen liittyvistä kysymyksistä löydät Fokus-palvelun Esimiehen työoikeus -teoksesta.

Lue lisää: