Oikkarin urapolku – millaisia työ­mah­dol­li­suuk­sia asian­ajo­toi­mis­tot tarjoavat oikeustieteen opiskelijoille?

27.10.2020 15:58

Lukuvuoden ensimmäiset kuukaudet ovat takanapäin ja on aika suunnata katseet luentosalista työelämään. Oikkarin urapolku -juttusarjassa tutustutaan asianajotoimistojen harjoitteluohjelmiin ja siihen millaisia työskentelymahdollisuuksia asianajotoimistot tarjoavat oikkareille opintojen eri vaiheissa. Ensimmäisessä osassa ääneen pääsevät asianajotoimistot Borenius ja Hannes Snellman, kun Human Resources Director Monica Reikko ja HR Coordinator Sara Saukkonen vastaavat toimituksen esittämiin kysymyksiin.

Miksi juuri teille har­joit­te­li­jak­si?

Borenius: Meillä opiskelijat pääsevät osaksi kansainvälisen asianajotoimiston innostavaa ilmapiiriä heti opiskeluidensa alkumetreillä. Tarjoamme kattavan perehdytyksen ja monipuolisia työtehtäviä, joiden avulla harjoittelijoiden on helppo tutustua liikejuridiikkaan erikoistuneen asianajotoimiston arkeen. Trainee-jakson aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan alaan ja saavat arvokasta kokemusta tiimityöskentelystä ja vastuusta.

Hannes Snellman: Inspiroiva ja kannustava työympäristömme auttaa harjoittelijoita kehittymään juristipolullaan opintojen alusta lähtien. Meillä harjoittelijat pääsevät osana tiimejä työstämään mielenkiintoisia toimeksiantoja sekä työskentelemään ja oppimaan oman alansa huipuilta. Yleisin harjoittelijoilta saamamme palaute onkin, että meillä on todella hyvä ja rento työilmapiiri, ja että harjoittelujakson aikana oppii paljon.

Millaisia ominaisuuksia odotatte har­joit­te­li­joil­ta?

Borenius: Meillä viihtyvät parhaiten työntekijät, joilla on positiivinen asenne, kunnianhimoa ja palavaa intoa kehittyä alansa huippuammattilaiseksi. Odotamme harjoittelijoiltamme siis uteliasta luonnetta ja kiinnostusta oppia uutta yhdessä tiimin kanssa. Kiinnitämme valinnassa huomiota hakijan positiiviseen asenteeseen ja haluamme nähdä aitoa innostusta alaa kohtaan.

Hannes Snellman: Innostunut ja kiinnostunut asenne sekä halu oppia uutta ovat varmastikin kaikkein tärkeimmät ominaisuudet mitä harjoittelija voi omata. Myös oma-aloitteisuus, tiimityö-, kommunikointi- ja ajanhallintataidot usein helpottavat sekä itse työn tekemistä että kanssakäymistä puolin ja toisin. Juristin työssä tarkkuus ja huolellisuus ovat myös tärkeitä ominaisuuksia.

Mitä harjoittelijat oppivat teillä har­joit­te­lu­jak­son aikana?

Borenius: Parasta on nähdä kuinka harjoittelijat kasvavat harjoittelujakson aikana. Alun epävarmuus hälvenee ja tilalle tulee varmuutta, intoa ja rohkeutta oppia lisää. Meillä harjoittelijat oppivat oman harjoitteluohjelmansa tason mukaisesti – alkuvaiheen opiskelijoiden kevyemmistä tehtävistä siirrytään vaiheittain loppuvaiheen laajempiin kokonaisuuksiin. Tavoitteenamme on, että viimeisen vaiheen harjoittelijat pystyvät harjoittelujaksonsa jälkeen työskentelemään itsenäisesti vastavalmistuneina juristeina.

Hannes Snellman: Harjoittelijat pääsevät oppimaan laajalla skaalalla juridista substanssia, työelämätaitoja sekä asianajotoimintaa yleisellä tasolla. Myös sisäinen koulutusohjelmamme, Hannes Akatemia, tarjoaa kattavasti erilaisia koulutuksia sekä juridiikkaan että työelämätaitoihin liittyen. Harjoittelijat pääsevät harjoittelujaksojensa aikana myös tutustumaan Hanneksen koko henkilökuntaan ja meille on erittäin tärkeää, että harjoittelijat kokevat olevansa osa Hannes-tiimiä koko harjoittelujaksonsa ajan.

Millaisia tehtäviä harjoittelijat voivat teillä tehdä?

Borenius: Alkuvaiheen opiskelijoiden työtehtäviin kuuluu esimerkiksi lähetin tehtäviä ja erilaisia avustavia toimistotehtäviä. Keskivaiheen opiskelijat taas pääsevät tekemään monipuolisia tiedonhaku-, käännös- ja selvitystehtäviä. Meillä on mahdollista työskennellä myös insolvenssitraineena, jolloin työhön kuuluu luonnollisesti myös konkurssipesien ja saneerausmenettelyjen hoitamiseen liittyviä tehtäviä. Loppuvaiheen opiskelijat pääsevät käsiksi oikeaan toimeksiantotyöhön ja he kuuluvat kiinteänä osana tiimin vahvuuteen. Tässä vaiheessa työnkuva vastaa pitkälti aloittelevan juristin työnkuvaa.

Hannes Snellman: Tehtävät riippuvat toki harjoittelijapositiosta, mutta lähtökohtaisesti harjoitteluohjelmiemme on tarkoitus avata oikkareille asianajotoimiston arkea eli esimerkiksi sitä, miten ja minkälaisissa tiimeissä meillä hoidetaan toimeksiantoja sekä yleisesti valmentaa heitä työelämään. Associate Traineella tehtävät ovat jo hyvin lähellä vastavalmistuneen juristin työnkuvaa, eli tehtävät ovat substanssiltaan haastavia ja vastuuta on mahdollista saada paljonkin. Opintojen alkuvaiheessa olevilla oikkareilla työtehtävät painottuvat enemmän toimiston arjen toimintojen pyörittämiseen ja esimerkiksi viranomaisasiointiin.

Millaisia vinkkejä antaisitte oikkareille, jotka ovat kiinnostuneita hakemaan har­joit­te­luoh­jel­miin­ne?

Borenius: Asianajotyössä on useita mahdollisuuksia erikoistumiseen, mutta menestykseen tarvitaan työn laadusta tinkimätöntä luonnetta ja aitoa kiinnostusta ymmärtää asiakkaiden oikeudellisia tarpeita. Hakemuksessa on hyvä tuoda selkeästi esille, mistä olet kiinnostunut ja mikä sinua motivoi juuri kyseisessä tehtävässä ja meissä firmana. Ennen hakemuksen jättämistä kannattaa myös tutustua urasivuiltamme löytyvään FAQ-sivustoomme .

Hannes Snellman: Ei ole yhtä oikeaa taustaa tai polkua harjoittelijaksi, joten haluamme rohkaista opiskelijoita hakemaan meille hyvin matalalla kynnyksellä erilaisilla taustoilla ja työkokemuksella. Meillä jokainen työntekijä saa olla oma itsensä, joten persoona saa näkyä jo hakemuksessa. Konkreettisia vinkkejä hakemiseen löytyy kotisivuiltamme esimerkiksi täältä ja täältä.

Jatkavatko harjoittelijat usein seuraavaan tehtävään?

Borenius: Harjoitteluohjelmat toimivat meille myös rekrytointikanavana, mistä syystä meillä työskentelee useita juristeja, jotka ovat tulleet taloon harjoitteluohjelmien kautta. Tavoitteenamme on luoda pitkiä suhteita ja tarjota tukea urakehityksessä. Kaikkia harjoittelijoita emme voi luonnollisesti heti palkata, mutta meille on helppo palata myös myöhemmässä vaiheessa uraa.

Hannes Snellman: Osa harjoittelijoistamme jatkaa meillä seuraaviin harjoitteluohjelmiin ja osa puolestaan saattaa käydä välillä jossain muualla hankkimassa kokemusta ja palata taas sen jälkeen meille seuraavaan harjoittelujaksoon. Kaikki meillä jo olleet harjoittelijat käyvät kuitenkin aina normaalin rekrytointiprosessin läpi, eli osallistuvat samoihin hakuprosesseihin kuin kaikki muutkin hakijat. Associate Trainee -ohjelmasta osa jatkaa meillä myös juristeina.

Miten koette sen, että oikkarit kiertävät useammassa toimistossa har­joit­te­li­joi­na?

Borenius: Juristille on eduksi saada kokemusta ja näkemystä erilaisista toimijoista ja tehtävistä, joten emme näe tätä ongelmallisena – päinvastoin.

Hannes Snellman: Mielestämme on tärkeää, että opiskelijat pääsevät opintojensa aikana näkemään, kokemaan ja oppimaan mahdollisimman laaja-alaisesti monista eri paikoista. Eri ympäristöissä ja tehtävissä konkretisoituu usein se, mitä pidemmällä tähtäimellä haluaa tehdä ja millainen työyhteisö olisi itselle sopivin paikka. Mahdolliset intressikonfliktitilanteet tulee luonnollisesti kuitenkin ottaa huomioon myös oikkareiden osalta, kun toimistoja kierretään tiheällä syklillä.

Boreniuksen harjoittelijat kertovat: ”Traineejakso on ollut hyvällä tavalla haastava, sillä olen saanut paljon vastuuta ja joutunut todella haastamaan itseäni – toisaalta juuri haastavuuden takia olen kokenut traineejakson myös hyvin palkitsevaksi. Trainee-porukka pitää tiiviisti yhteyttä ja koostuu loistavista tyypeistä, joiden kanssa on kiva jakaa fiiliksiä. Jopa korona-ajan etäaikoina yhteys on pysynyt ja porukka muodostunut läheiseksi, mikä kertonee paljon hengestä.”

Kirjoittaja Hilma Mäkitalo

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää