Millainen sijoituskohde on vastuullinen? 3+1 tapaa sijoittaa vastuullisesti

Osallistu Kaisa Kuritun Sijoita rahasi vastuullisesti -uutuuskirjan virtuaalijulkkareihin 4.5.

Kaisa Kurittu, kuva Emmi Virtanen

Nyt kiinnostaisi sijoittaa vastuullisesti!

Mutta miten se käytännössä tapahtuu? Millainen sijoituskohde ylipäätään on vastuullinen? Näihin kysymyksiin törmää lähes jokainen, joka asiaa pohtii – ja valitettavasti yhtä ja oikeaa vastausta, tai absoluuttisen vastuullista firmaa tai rahastoa ei edes ole olemassa.

Mutta silti, usko tai älä, vastuullisesti voi sijoittaa. Keinoja on useita, sekä tietysti niiden yhdistelmiä. Katsotaanpa seuraavaksi, miten homma voi hoitua.

1. Sulje ensin pois ne, joihin et halua sijoittaa

Vastuullinen sijoittaminen lienee helpointa aloittaa poissulkemisella. Eli linjaamalla, millaisia yhtiöitä et halua omistaa. Yleisimmin poissuljettavien listalle päätyvät tupakka, aseet, öljy ja kivihiili sekä luonnon tärvelemisessä tai ihmisoikeuksien polkemisessa meritoituneet yhtiöt. Toki voit miettiä asiaa myös omien arvojesi kautta, haluatko esimerkiksi omistaa liha-, pikamuoti- tai vaikkapa autoyhtiötä.

Poissulkeminen ei varsinaisesti ole sijoittamista (sillä vielä ei ole sijoitettu mihinkään), mutta se on yllättävän voimaannuttava vaihe. Tietoinen valinta, että tuohon firmaan tai rahastoon en ainakaan sijoita, antaa tunteen tilanteen ja omien varojen hallinnasta – en ole työntämässä rahojani ainakaan kaikkein vastuuttomimpiin vaihtoehtoihin.

Toinen varsin validi syy poissulkemiseen voivat olla turhan suuret riskit, joita ei halua salkkuunsa. Epäeettiset touhut tai liiallinen riippuvuus hiilestä voivat realisoitua todella kalliina laskuna, joka vaikuttaa yhtiön tulokseen tai jopa sen toimintakykyyn tulevaisuudessa.

2. Kuori kerma

Seuraava askel on pohtia, mihin oikeastaan haluat sijoittaa. Jos makuusi sopii vain kermojen kerma, on sijoitustyylisi ns. best in class, jossa salkkuun poimitaan kaikkein vastuullisimpia firmoja.
Tällaisia yhtiöitä voi löytää ja poimia vaikkapa maailman vastuullisimmat firmat vuosittain rankkaavasta Global 100 -listasta tai toimialojen parhaat arvioivan S&P:n Sustainability Year Bookista

Myös rahastoista voi löytää kaikkein vastuullisimpiin yhtiöihin keskittyviä. Esimerkiksi kirjainyhdistelmällä SRI (socially responsible investing) varustettuihin ETF-rahastoihin (kuten MSCI Europe SRI) valintakriteerinä ovat korkeimmat vastuullisuusarvosanat toimialoittain. Mukaan eivät pääse yhtiöt, joiden bisnestä on aseet, aikuisviihde, alkoholi, tupakka, uhkapelit, geenimuuntelu, ydinvoima tai hiilivoima (olivat ne muuten miten vastuullisia tahansa).

3. Sijoita vastuulliseen teemaan

Jos best in class -sijoittamisessa etsittiin parhaiten suoriutuvia firmoja eri toimialoilta, niin teemasijoittamisessa keskitytään, nimensä mukaisesti, johonkin valittuun kestävän kehityksen teemaan.

Vastuullinen sijoittaminen on toki jo itsessään tietynlainen teema, mutta sen sisältä löytyy vielä tarkemmin rajattuja aiheita, ensimmäisinä yleensä mainitaan ilmastonmuutoksen torjunta, energiatehokkuus sekä veden kestävä käyttö. Näihin keskittyviä teemarahastoja löytyy lähes kaikkien suomalaisten pankkien valikoimista sekä indeksirahastoista.

Teemoja on kuitenkin muitakin. YK on julkaissut 17 kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals, SDG), jotka pitäisi globaalisti laittaa kuntoon.

SDG:t konkretisoivat kaikkein tärkeimmät kestävän kehityksen teemat - kuten terveellinen elämä ja tasa-arvo, kestävä teollisuus, vastuullinen kuluttaminen sekä vedenalaisen ja maanpäällisen elämän suojelu – joiden tavoittelusta ja toteutumisesta jokainen valtio, yritys ja yksilökin on vastuussa.

Sijoittajalle SDG:t toimivat hyödyllisinä raameina, jotka auttavat tunnistamaan globaalisti tärkeitä asioita, joita vastuullisten sijoituskohteiden pitäisi edistää. SDG:t kannattaa pitää mielessä etenkin, jos harkitsee listaamattomiin, eli ei-pörssiyhtiöihin sijoittamista. Start upeilla ja siitä vähän isommillakin firmoilla tulisi olla jokin selkeä tulokulma, jolla ne parantavat maailmaa. Jos siis ne haluavat vastuullisen sijoittajan lotkauttavan korvaansa niihin päin.

+1 Tutki itse

Vastuullinen sijoittaminen on ennen kaikkea kiinnostava tutkimusmatka. Kiinnostavia sijoituskohteita voi löytää niin uutisista, kavereilta, omien harrastusten tai kiinnostuksen kohteiden kautta tai vaikkapa pankkien vastuullisten rahastojen esitteitä tutkailemalla.

Tärkein yhtiöiden vastuullisuuden arviointikriteeri on se, ymmärrätkö niiden bisneslogiikan – onko se kestävällä pohjalla. Tupakka- ja asbestiyhtiöillä lopunajan merkit jo häämöttävät, kivihiilen polttajilla myös. Kestävää ja vähäpäästöistä tuotantoa tai palvelua kehittävillä tulevaisuus näyttää valoisammalta.

Seuraavaksi voi hyödyntää ilmaiseksi tarjolla olevia ESG-reittauksia. Tutki itse, millaisen arvion ammattilaiset ovat Teslan, Facebookin tai vaikkapa Koneen vastuullisuudelle ja niihin liittyville riskeille antaneet:

Jos yhtiö saa kaikista kolmesta melko kelvollisen tuloksen, sen voi olettaa olevan.. no, melko kelvollinen. Jos taas yhtiön saamat arvosanat poikkeavat suuresti toisistaan, on selvää, että jossakin vastuullisuuden osa-alueella on vielä parannettavaa.

Twitter: @KaisaKurittu

Kirjan virtuaalijulkkarit 4.5. klo 14

Kaisa Kurittu kertoo lisää vastuullisesta sijoittamisesta uutuskirjansa Sijoita rahasi vastuullisesti (Alma Talent) virtuaalijulkkareissa 4.5. klo 14-15. Kaisaa haastattelemassa Julia Thurén.

Osallitus maksuttomaan virtuaalitilaisuuteen jättämällä yhteystietosi osallistumislinkkiä varten. Tilaisuus on Teamsissa. 

 

 

Lue lisää: