Master data – miksi se on niin tärkeää liiketoiminnallesi?

Master data muodostaa datan perustukset ja kantavat seinät – rakenteet, joille kaikki muu data organisaatiossa perustuu. Ennen kuin vanhaan rakennukseen lisätään uusi kerros, on varmistettava, että olemassa olevat rakenteet tukevat sitä. Muutoin koko rakennus voi romahtaa, kirjoittaa Taru Väre pian ilmestyvässä Master data kirjassaan.

Taru Väre

Törmäsin ensimmäisen kerran huonolaatuisen master datan aiheut­tamiin ongelmiin noin 10 vuotta sitten, kun työskentelin uuden raportointijärjestelmän pääkäyttäjänä. Organisaatioon suunniteltiin uudistusta ja sitä varten tarvittiin eri­laisia raportteja pohjatiedoksi. Niihin piti yhdistellä dataa useista käytössä olevista toiminnanohjaus­järjestelmistä.

Muistan edel­leen, miten tuskaista oli yhdistellä tuota dataa, kun siinä oli niin paljon ongelmia. En tiedä, mitä kaikkia virheitä raportissa lopulta oli kaiken käsin tehdyn korjailun jälkeen. Eikä varmasti tiedä kukaan muukaan.

Dataa tulvii valtavat määrät joka päivä – ja sen laadulla on väliä

Kaikessa liiketoiminnassa käytetään tavalla tai toisella dataa. Tekniset innovaatiot, edistynyt analytiikka, koneäly ja muut trendit tuovat uusia mahdollisuuksia datan hyödyntämiselle. Jotta yksikään yritys tai organisaatio voisi saada näistä trendeistä oikeasti uutta liiketoimintaa tai parantaa jo olemassa olevaa toimintaa, perusasioiden täytyy olla kunnossa.

Mikäli datan laatu on sillä tasolla, että sitä hyödyntääk­seen täytyy käsin yhdistellä asioita, ollaan pahassa pulassa.

Huhtikuussa vuonna 2017 talouslehti Forbes kirjoitti, että dataa syntyy vuosittain 16.3 ZB verran (zettabyte = triljoona gigatavua). Luku on täysin käsittämätön, ja tätä valtavaa datamäärää kaikki haluavat hyödyntää. Mikäli datan laatu on kuitenkin sillä tasolla, että sitä hyödyntääk­seen jonkun täytyy käsin yhdistellä asioita, ollaan nopeasti pahassa pulassa. Käsin tekeminen on paljon hitaampaa ja virhealttiimpaa kuin automatisoitu pro­sessi.

Datan laadun parantaminen lähtee aina master datan laadun pa­rantamisesta

Edellä kerrottu hetki raporttien parissa oli minulle se, jolloin ym­märsin, että data itsessään on merkittävää. Vielä silloin en tiennyt, mitä master data on ja miksi juuri se on niin tärkeää. Tuosta hetkestä alkoi kuitenkin matkani master datan maailmaan. Vuosien varrella olen Talent Basen konsulttina kouluttanut aiheesta ja työskennellyt monissa eri datahankkeissa. Kun havaitsin, miten paljon master datan tärkeyden ymmärtämiselle on tarvetta ja miten vähän siihen on helposti omaksuttavaa aineistoa, päätin toimia.

Taru Väreen esikoiskirja Master data julkaistaan 15.3. (Alma Talent).

Lue lisää: