Löydätkö viimeisimmän asiantuntijatiedon Googlesta? Oikeudellinen tiedonhaku edellyttää hyvää hoksnokkaa

Oikeudellinen tiedonhaku edellyttää syvää ymmärrystä tiedonlähteistä ja on yksi juristin ammattitaidon peruselementti. Tiedonhakijan tulee siis aina tietää, mistä tietoa voisi etsiä, sillä kaikkea saatavilla olevaa ja käsillä olevan tehtävän kannalta relevanttia aineistoa ei hakukoneiden avulla löydä. Esimerkiksi oikeuskirjallisuutta on vaikea löytää googlettamalla.

Inari Kinnunen

Laki ja sen tulkinta käytettävissä 24/7

Ajantasaiset oikeuslähteet ovat juridiikan asiantuntijoiden käytettävissä suoraan omalta tietokoneelta tai älylaitteelta. Säädökset, lainvalmisteluaineisto ja oikeuskäytäntö ovat vapaasti saatavilla Finlexissä ja Eduskunnan sivustolla. Tiedonhaku on kuitenkin nopeampaa ja täsmällisempää - ja tieto toimitettua ja usein lisätietoon linkitettyä - kun käytät maksullisia asiantuntijoille tarkoitettuja tietokantoja. Esimerkiksi Suomen Laki -hakupalvelusta saat käyttöösi ajantasaisen lainsäädännön lisäksi myös tiettyä pykälää tulkinneet oikeustapaukset ja kommentaarit samalla haulla, yhdestä paikasta. Saat myös tiedon siitä, jos tiettyyn lakiin on vireillä uudistuksia. Palvelun Aikakoneella taas pääset kätevästi pykälän edelliseen sanamuotoon.

Monipuolinen hakutoiminto pesee sisällysluettelon selaamisen

Oikeuskirjallisuutta on vaikea löytää Googlen avulla, mutta onneksi asiointi kirjastossa tai kirjakaupassa ei ole enää ainoa tapa saada käsiinsä oikeudellista kirjallisuutta. Lähes kaikki relevantit oikeudelliset kommentaarit ja muut kirjat on digitalisoitu, ja niihin on siksi pääsy suoraan omalta työpisteeltä, kunhan käyttöoikeudet tarvittaviin palveluihin on hankittu. Sähköisten verkkokirjojen käytettävyys sisältöhakuineen on usein toimivampi oikeudellisessa tiedonhaussa kuin painettujen kirjojen asiasanaston ja sisällysluettelon selaaminen. Alma Talentin Verkkokirjahyllyyn tuoreimmat teokset ilmestyvät automaattisesti aihealueittain, joten työvälineet ovat jatkuvasti ajan tasalla ja oikeudellisen tiedon kertymistä on näin kätevää seurata.

Tiedonlähteet hukassa? Käsikirja oikeudellisen tiedon hakijoille auttaa

Kaikkea verkossa vapaasti saatavilla olevaa aineistoa ei välttämättä voi löytää hakukoneiden avulla, vaan tiedonhakijan tulee tietää, mistä tieto olisi saatavilla. Esimerkiksi valtioneuvoston asetusten valmistelumuistioiden hakeminen verkosta on varsin hankalaa, sillä niitä ei ole linkitetty säädöstietokantoihin. Finlexin Oikeuskäytäntö kirjallisuudessa -tietokannan kattavuus ja hyödyllisyys saattavat myös unohtua tiedonhakijalta. Ajantasaisen tiedon tietokantojen sisällöstä ja oikeudellisen tiedonhaun vinkit voit tarkistaa Käsikirja oikeudellisen tiedon hakijoille -teoksesta, joka kuuluu Alma Talentin päivittyvien Fokus-teosten valikoimaan.

Kirjoittaja on Dittmar & Indreniuksen Senior Attorney, Knowledge Manager.

 

Alma Talentin valikoimaan kuuluvat seuraavat juridiikan asiantuntijan sisältöpalvelut:
Suomen Laki - Kaikki laista, digitaalisesti.
Fokus - Päivittyvät hakuteokset.
Verkkokirjahylly - Ammattikirjat diginä.

 

Tämäkin artikkeli on julkaistu Juridiikan ja talouden uutiskirjeessä. Tilaa maksuton kirje - saat sinulle tärkeät uutiset päivittäin sähköpostiisi.

Lue lisää: