Lomalle jäävän muistilista 4/4: pidä huolta maksuliikenteen turvallisuudesta

Jukka Hämäläinen kertoo tässä juttusarjassa tärppinsä, jotka jokaisessa yrityksessä on hyvä muistaa ennen lomalle jäämistä.

Kesälomakuukausina yrityksen ostolaskujen asiatarkastusta ja hyväksyntää voivat olla hoitamassa eri henkilöt kuin tavallisesti. Myös ostolaskujen maksatus voi olla järjestetty siten, että lomakuukausina eri henkilöt vastaavat maksuliikenteestä.

Myös rikolliset tietävät tämän, ja kesäkuukausina yrityksille lähetettävien valelaskujen määrä voi lisääntyä. Yrityksen maksuliikennettä hoitavalle henkilölle voidaan lähettää esimerkiksi myös toimitusjohtajan tai talousjohtajan valesähköpostista maksatuspyyntöjä.

Jotta asiattomat ostolaskut ja maksatuspyynnöt huomataan ajoissa, tulee yrityksen huolehtia riittävästä henkilöiden perehdyttämisestä ja siitä, että sovittuja toimintaohjeita noudatetaan. Normaalia asianmukaista valvontaa tulee suorittaa myös lomakuukausien aikana.

Myös väärinkäytösten ehkäisemiseksi on hyvä varmistaa, että pelkästään yksi ja sama henkilö ei hoida maksuliikennettä. Mikäli yrityksessä maksuliikennettä hoitava henkilö ei pidä lomia eikä mielellään suostu antamaan maksuliikenteen hoitamisessa tarvittavia tietoja, on siihen syytä suhtauta varauksella ja todelliset syyt tulee selvittää.

Pidetään maksuliikenteen turvallisuudesta huolta myös lomakuukausina.

Mukavaa kesälomaa ja leppoisaa juhannusta kaikille lukijoille!

***

KLT, MBA, KHT Jukka Hämäläinen työskentelee talouspalveluita tarjoavassa Countmaster Oy:ssä. Hän on kokenut taloushallinnon ammattilaisten kouluttaja ja toimii myös tilintarkastajana tilintarkastusyhteisössä.

Syksyllä 2020 ilmestyy uudistettu painos hänen kirjastaan Osakeyhtiön tilinpäätösmallit ja ohjeistus, joka on saatavilla myös digitaalisena palveluna.

Alma Talent Fokus sisältää yli 40 digitaalista hakuteosta juridiikasta, taloushallinnosta ja verotuksesta. Katso koko Fokuksen valikoima.

Lue lisää: