Kotitalousvähennykseen parannus ensi vuonna – hyödyttää mm. hoitotyötä teettäviä ja öljylämmityksestä luopuvia

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nousee 3 500 euroon vuonna 2022. Perusremonttien osalta kotitalousvähennys säilyy kuitenkin entisellään.

Vuonna 2022 kotitalousvähennystä voi saada korkeintaan 3 500 euroa, jos teettää joko kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä tai luopuu öljylämmityksestä. Näiden töiden osalta verovähennystä voi saada 60 prosenttia vähennykseen oikeuttavasta työstä, jos työn ostaa yritykseltä.

- Kyse on merkittävästi muutoksesta, sillä aikaisemmin kotitalousvähennystä on voinut saada 40 prosenttia työn osuudesta ja korkeintaan 2 250 euroa. Esimerkiksi pariskunta, joka teettää paljon kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä ja saa vuosittain täydet kotitalousvähennykset, maksaa ensi vuodelta 2 500 euroa vähemmän veroja kuin aikaisemmin, sanoo ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta.

Kotitalousvähennyksen korotukset ovat määräaikaisia. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä saatava korkeampi kotitalousvähennys on voimassa vuosina 2022–2023, ja öljylämmitysremontteja koskeva vuosina 2022–2027.

- Lainsäätäjät haluavat selvittää, vaikuttaako kotitalousvähennyksen enimmäismäärän kasvattaminen työllisyyteen kotitalous-, hoiva- ja hoitotyössä. Öljylämmitysremonttien korotetulla kotitalousvähennyksellä taas halutaan kannustaa ihmisiä siirtymään ilmastoystävällisempiin lämmitysmuotoihin, Manninen sanoo.

Kuten aiemminkin, kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu.

Kotitalousvähennys pienentää maksettavan veron määrää, ei verotettavan tulon määrää kuten moni muu verovähennys.

Muiden remonttien kotitalousvähennys säilyy ennallaan

Muiden remonttien kuin öljylämmityksestä luopumisen kohdalla kotitalousvähennys pysyy ennallaan. Jos työn ostaa yritykseltä, kotitalousvähennystä voi siis saada 40 prosenttia vähennykseen oikeuttavasta remonttityöstä, kuitenkin korkeintaan 2 250 euroa.

Jos teettää ensi vuonna esimerkiksi sekä kotisiivousta että remonttia, remonttityöstä voi vähentää 40 prosenttia ja korkeintaan 2 250 euroa, siivoustyöstä taas 60 prosenttia ja korkeintaan 3 500 euroa.

- Kaikkiaan kotitalousvähennyksen enimmäismäärä voi siis olla 3 500 euroa, mutta remonttitöiden osuus tästä voi olla korkeintaan 2 250 euroa, Manninen sanoo.

Kotitalousvähennyksen suosio laski vuonna 2020

Kotitalousvähennys on yksi eniten hyödynnettyjä verovähennyksiä. Vuonna 2020 sitä myönnettiin 386 miljoonaa euroa. Määrä oli kuitenkin 19 prosenttia pienempi kuin vuonna 2019.

Laskun taustalla ovat lakimuutokset: Vuonna 2020 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä laski 2 250 euroon aiemmasta 2 400 eurosta. Samalla kotitalousvähennykseen oikeuttavasta työstä tehtävä vähennysprosentti laski 50 prosentista 40 prosenttiin.  

Lähde: Verohallinnon tiedote.

Lue lisää: