Koronavirustilanteen seurauksena yt-neuvotteluiden piirissä 158 000 henkilöä

Koronavirustilanteen seurauksena yt-neuvotteluiden piirissä olevien henkilöiden määrä on kasvanut rajusti. Viime viikkojen aikana yritykset ja muut työnantajat ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluiden piiriin noin 158 000 henkilöä. Valtaosa ilmoituksista on tullut 15.3.2020 jälkeen. Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa tilannetta ja alkaa julkaista päivittäin lukuja lomautettujen ja yt-neuvotteluiden piirissä olevien henkilöiden määrästä.

Koronavirustilanne aiheuttaa vakavaa haittaa taloudelle, ja tämä näkyy myös selvänä piikkinä TE-toimistoille saapuneissa yt-neuvotteluilmoituksissa sekä lomautettuna tai muusta syystä työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneiden määrässä. Luvut ovat suuntaa-antavia, sillä aivan tarkkaan ei pystytä selvittämään, mitkä ilmoituksista johtuvat juuri koronasta.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyrkii julkaisemaan verkkosivuillaan tuoreimmat luvut arkipäivisin noin kello 15.

Yt-neuvotteluiden piirissä olevien henkilöiden ja työnantajien määrä – tilanne 24.3.2020: 

  • Yt-neuvotteluiden piirissä olevat henkilöt: 158 335
  • Yt-neuvottelujen alkamisesta ilmoittaneet työnantajat: 1 737.

Työttömäksi työnhakijaksi 16.3.–23.3.2020 ilmoittautuneet henkilöt:

  • Lomautettuna työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneet henkilöt: 6 654, joista koronatilanteen takia arviolta noin 5 700 henkilöä.
  • Muista syistä kuin lomautuksesta johtuen työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneet henkilöt: 6 728, joista koronatilanteen takia arviolta noin 2 200 henkilöä.

Arvio koronatilanteen vaikutuksista lomautuksiin ja alkaneisiin työttömyysjaksoihin on laadittu normaalitilannetta kuvaavan tilastollisen ennusteen perusteella.

Mitä luvut kertovat tällä hetkellä – ja mitä ne eivät kerro?

TE-toimistojen kirjaamat yt-neuvottelutiedot ovat alustavia. Mahdolliset lomautukset voivat alkaa vaiheittain ja edellyttävät lomautetun henkilön ilmoittautumista työnhakijaksi. Luvuissa ei ole mukana yt-ilmoituksia mahdollisista irtisanomissuunnitelmista.

Luvuissa näkyy vähintään 20 henkilöä työllistävien työnantajien ilmoitukset alkaneista tai alkavista yt-neuvotteluista ympäri maata. Alle 20 henkilöä työllistävien työnantajien ei yhteistoimintalain mukaan tarvitse ilmoittaa harkinnassa olevista lomautuksista TE-toimistolle.

Uudenmaan osuus yt-ilmoitusten lomautusluvuista on tällä hetkellä 62 prosenttia. Alueelliset luvut eivät kuitenkaan kerro alueella sijaitsevista työpaikoista, vaan siitä miten paljon kunkin alueen TE-toimistoon on tehty ilmoituksia. Varsinkin isommat yritykset ilmoittavat tilanteestaan pääkonttorinsa sijainnin perusteella.

Lähde ja lisätietoja: työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.

Lue lisää: