KKO: Poliisikonstaapeli oli käyttänyt etälamautinta vastoin sen käyttöä koskevia säännöksiä

Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden tuomiota asiassa, jossa poliisikonstaapeli oli käyttänyt varoittamatta etälamautinta kiinniottotilanteessa Vaasan torilla elokuussa 2015. Vaasan hovioikeus oli tuominnut poliisin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja pahoinpitelystä yhteiseen sakkorangaistukseen sekä velvoittanut hänet suorittamaan asianomistajalle vahingonkorvausta.

Poliisikonstaapeli oli saapunut pahoinpitelytilanteen takia Vaasan torille partiotoverinsa kanssa, kun pahoinpitelystä epäilty mies oli juuri ollut poistumassa paikalta. Mies oli konstaapelin käskystä pysähtynyt ja kääntänyt kasvonsa konstaapelia kohti, mutta kieltäytynyt menemästä maahan. Konstaapeli oli osoittanut miestä etälamauttimella, jolloin mies oli pyytänyt, ettei poliisi ampuisi häntä. Poliisikonstaapeli oli sanallisesti varoittamatta ampunut miestä kerran etälamauttimella, minkä seurauksena mies oli kaatunut maahan.

Hovioikeus oli katsonut, että konstaapeli oli käyttänyt ankarampaa voimakeinoa kuin tilanteessa voitiin pitää tarpeellisena ja puolustettavana, ja tuominnut konstaapelin sakkorangaistukseen. Pohjanmaan käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteen ja muut vaatimukset.

Poliisikonstaapeli valitti hovioikeuden tuomiosta Korkeimpaan oikeuteen ja vaati, että syyte ja muut vaatimukset hylätään. Korkein oikeus katsoi hovioikeuden tavoin, että konstaapeli oli käyttänyt etälamautinta vastoin sen käyttöä koskevia säännöksiä ja siten toiminut vastoin virkavelvollisuuttaan.

Lue koko ratkaisu KKO:2019:13 Suomen Laki –hakupalvelussa.

Lähde Korkeimman oikeuden tiedote

Lue lisää: