Juristin koulutus antaa hyvät valmiudet yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen

MTV:n uusi media-alan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen asiantuntija Taina Roth toivoo kansainväliselle media-alalle reilua sääntelyä, jotta kansalliset toimijat pystyvät vastaamaan kilpailuun.

Taina Roth

Olen työskennellyt miltei koko 20 vuoden mittaisen urani digitaalisen median parissa. Aloitin työurani tekijänoikeusjärjestö Gramexin lakimiehenä. Sitten siirryin pelialalle suomalaiseen Sulake-yhtiöön. Työskentelin aluksi lakimiehenä ja sitten lakiasiainjohtajana. Lopulta etenin vetämään maatiimien ja asiakaspalvelun yksikköä Madridiin. Viimeiset kolme vuotta olen työskennellyt oman yritykseni kautta freelancerina. Olen auttanut media-alan yritysten johtoa ratkomaan ongelmiaan, jotta he ovat voineet keskittyä paremmin bisneksen tekoon.

Uudessa tehtävässäni vastaan MTV:n yhteiskuntasuhteista. MTV haluaa olla vahva vaikuttaja yhteiskunnallisessa keskustelussa ja rakentaa samalla parempaa yhteiskuntaa vaalimalla monimuotoista suomalaista mediakenttää: olemme ainut kaupallinen TV-yhtiö, jolla on oma riippumaton uutis- ja ajankohtaistoimitus. MTV:n yhteiskuntavastuun toinen keihään kärki on vuosittainen SuomiAreena. Sen tavoite on edistää kaikkien suomalaisten mahdollisuutta osallistua sosiaalisia, taloudellisia ja poliittisia kysymyksiä koskevaan keskusteluun.

Päättäjät eivät ole tukeneet Suomessa kaupallista televisiota parhaalla mahdollisella tavalla. Yleisradion vahvaa roolia edistää sen saama julkinen rahoitus. Lisäksi kansainväliset alustat vievät mainoseuroja. Nämä tekijät vievät katsojia suomalaisilta kaupallisilta toimijoilta. Minun tehtäväni on kertoa päättäjille toimintaympäristön tilanteesta ja esittää ratkaisuehdotuksia. Esimerkiksi uutistoiminnan teknologia kehittyy koko ajan ja se vaatii kaupalliselta televisiolta suuria investointeja. Valtion tulisi siis tukea kaupallista kenttää näissä investoinneissa esimerkiksi mediatuen avulla, jotta suomalainen mediakenttä säilyisi monimuotoisena.

EU:ssa ovat parhaillaan valmisteilla digipalvelusäädös Digital Service Act (DSA) ja digimarkkinasäädös Digital Market Act (DMA). DSA sääntelee verkkoalustojen velvoitteita ja vastuita, esimerkiksi velvollisuutta poistaa loukkaava materiaali palvelusta. DMA taas puuttuu isojen portinvartija-alustojen kuten Googlen ja Facebookin epäoikeudenmukaisiin käytänteisiin esimerkiksi lisäämällä niiden läpinäkyvyyttä ja velvollisuuksia jakaa dataa. On tärkeää, että medioiden välinen reilu peli turvataan portinvartija-alustojen sääntelyllä.

Tulen olemaan yhteydessä eri sidosryhmiin, virkamiehiin ja järjestöihin. Keräämäni informaation pohjalta pohdin miten se vaikuttaa MTV:hen ja mitä sen pitäisi ottaa toiminnassaan huomioon. Lakiasiat ovat monimutkaisia, joten ne tulee kertoa ymmärrettävästi päättäjille. On helppoa tehdä powerpoint-esitys, johon listaa ranskalaisin viivoin eri artikloja. Mutta jaksaako vaikkapa kiireinen poliitikko lukea niitä? Siksi kannattaakin unohtaa juristin rooli ja asettua maallikon asemaan; viestiä lainsäädännöstä hänen näkökulmastaan ymmärrettävästi.

Media-alalla on kova kilpailu ihmisten ajasta. Uskon kuitenkin, että hyvällä sisällöllä sekä medianeutraalilla ja reilulla sääntelyllä Suomen kaupallinen televisio voi vastata kilpailuun. Käytännön esimerkki medianeutraliteetin puutteesta on vaikkapa rahapelien ja alkoholin mainostaminen: Suomen ulkopuolelle sijoittuneet mediat saavat mainostaa niitä suomalaisille, kun taas suomalainen media noudattaa Suomen lain rajoitteita. Toivon että valmisteilla oleva EU:n lainsäädäntöpaketti edistää myös medianeutraliteettia.

MTV on kaupallisen television markkinajohtaja ja massamedia, jolla on paljon voimaa. Eri yritysten brändien rakennus toimii meidän kauttamme hyvin. En ole myöskään huolissani siitä, kuinka tavoitamme nuorisoa. Nuoret ovat fiksuja, heitä kiinnostaa seurata aikaansa ja myös uutisia. He ovat innokkaita suoratoistopalveluiden käyttäjiä ja MTV voi vastata heidän tarpeisiinsa kaikilla jakelukanavilla.

Minusta piti tulla alun perin kanteleensoiton opettaja. Muutin siksi Savosta 16-vuotiaana yksin Helsinkiin opiskelemaan Sibelius-lukioon. Olin kuitenkin aika rock-henkinen ja kanteleensoitto alkoi maistua puulta. Siihen aikaan nimittäin sähkökanteleet olivat vielä harvinaisia, enkä päässyt tekemään sellaista musiikkia kuin olisin halunnut. Koska olin kiinnostunut maailmanparantamisesta päätin opiskella juristiksi.

Juristin koulutus oli hyvä valinta: se on tarjonnut minulle erinomaisen pohjan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Ymmärrän lainsäädäntöprosessia, osaan lukea hallituksen esityksiä ja ymmärrän kokonaisuudet yksityiskohtia unohtamatta.

Henkkarit

Syntymävuosi: 1977
Perhe: Lapset Hugo, 12 v. ja Hilla, 10 v., sekä kääpiöhamsteri Töpö, 1 v.
Tutkinnot ja arvonimet: OTM
Yliopisto ja valmistumisvuosi: Helsingin yliopisto, 2001
Lempioikeudenala: Tekijänoikeus
Guru: Olen fanittanut ainoastaan 7-vuotiaana Dingon Neumannia.
Jos ei olisi juristi, olisi: Terapeutti tai talk-shown juontaja
Motto: Näitä on useita, viimeisin on Michelle Obaman ”When they go low, we go high.”

Suosittelen
Kirja: Eckhart Tolle: Läsnäolon voima
Laulu: Paul Simon: American Tune
Laji: Jooga, vaellus, uinti ja lumilautailu
Kuvataiteen teos: Nuorten suomalaisten naisten taide, esimerkiksi Emma Ainalan ja Rauha Mäkilän teokset.

Juttu on julkaistu Juristikirjeessä 24.3.2021 (Alma Talent). Tilaa maksuton Juristikirje. 

Lue lisää: