Juristi, pysy teknologian kyydissä!

Teknologiatietämys tarjoaa juristeille uusia uramahdollisuuksia, sanovat Legal Tech -asiantuntijat Heikki Ilvessalo ja Malin Männikkö.

Perheyritys Ilvessolutionsia luotsaavan Heikki Ilvessalon mukaan Legal Tech -ala on kypsymisensä myötä muuttunut pöhinästä kokonaisvaltaiseksi digitalisaation tekemiseksi. Vaikka jokin yritys tai lakiasiaintoimisto etsisi teknologista ratkaisua helpottamaan työtään, on kyseessä aina laajempi asia.

”Legal Techiin investoidaan kilpailuedun luomiseksi, joten se on nykyisin pikemminkin liiketoiminnan kehittämistä. Yritys ja sen lakiosasto tai asianajotoimisto haluavat olla kilpailukykyisiä, ja teknologian tarjoaja puolestaan miettii, miten auttaa heitä tuottamaan enemmän voittoa pienemmillä kuluilla, hallitsemaan riskejä tai saavuttamaan muita liiketoiminnan tavoitteita.”

Ilvessalo perusti kolme vuotta sitten Suomen kokeneimpien Legal Tech -asiantuntijoiden kanssa verkoston nimeltä Legal Tech Glögit. Verkostoon kuuluu jo 115 kokenutta alan osaajaa. Verkosto on myös luonut pikku hiljaa eri toimijoiden välille yhteistä Legal Tech -kieltä, mikä nopeuttaa alan kehitystä. Ala ei silti ole päässyt vielä kunnolla liikkeelle Suomessa.

”Vaikka positiivista virettä on ilmassa, olemme edelleen renkaidenpotkimisvaiheessa. Yritysten lakiosastoilla on rajalliset budjetit tehdä Legal Tech -hankintoja tai heiltä puuttuu päätösvalta teknologiainvestointeihin. Itse teknologian toimittajana toivon, että ratkaisuja alettaisiin hankkia enemmän Suomesta. Muuten tänne ei kehity omaa Legal Tech -ekosysteemiä, jossa eri alojen toimijat tekisivät yhteistyötä. Uskon, että vain sen kautta pystymme tuottamaan kilpailukykyisiä tulevaisuuden lakipalveluja ja pärjäämään toimialana kansainvälisessä kilpailussa.”

Kannattaa satsata digitaaliseen osaamiseen

Lakialalla näkyy tällä hetkellä jakautuminen Legal Techin edelläkävijöihin ja seuraajiin. Viimeksi mainituilla on Ilvessalon mukaan käytössään samat perusjärjestelmät kuin muillakin yrityksillä: laskutus- ja dokumentinhallintaohjelmat, CRM asiakkuuksien hoidossa ja kenties vielä yrityksen yhteinen intranet.

”Edelläkävijät keskittyvät nyt datansa hyödyntämiseen, työtehtäviensä nopeuttamiseen ja sähköisen asioinnin kehittämiseen. Siten esimerkiksi yritysten sopimusprosessit voivat nopeutua kymmenkertaisesti. Dokumenttien automatisoinnilla saavutetaan merkittäviä hyötyjä sekä yrityksissä että lakipalveluissa. Edelläkävijät ovat vielä pieni vähemmistö, mutta näyttävät yhdessä Legal Tech -tuottajien kanssa suuntaa koko toimialalle.”

Tällä hetkellä suuri osa lakialan toimijoiden datasta on edelleen omissa konesaleissa, mutta kasvava osa on päätynyt jo pilveen.
- Pilviratkaisut nopeuttavat muutosta ja avaavat uusia mahdollisuuksia toiminnan tehostamiseen ja yhteistyöhön. Tietomassat tulisi kerätä yhteen paikkaan, josta ne olisivat helposti kaikkien saatavilla.”

Koska yhteiskunta digitalisoituu kovaa vauhtia, odotetaan kaikilta juristeilta nyt teknologista osaamista. Jos juristi ei pysy mukana kehityksessä, hänen roolinsa kapenee.

”Kannattaa siis pohtia, miten voi teknologian avulla tehostaa omaa päivittäistä tekemistään ja auttaa teknologian hyödyntämisessä myös omaa tiimiään. Julkinen sektorimme on jo Legal Techin edelläkävijä ja Suomella on hyvä maine sekä laadukkaiden lakipalveluiden tarjoajana että laadukkaan softan tuottajana – maailmanluokan Legal Design -osaamista unohtamatta.”

Legal Techillä vakiintuneet markkinat

Asianajotoimisto DLA Piperissa Tukholmassa työskentelevä projektijohtaja ja legalteknologisti Malin Männikkö kertoo, että paluu pandemiasta normaaliin on aikaansaanut muutoksia Legal Techin käytössä. Nyt arvioidaan pandemian aikaan käyttöön otettuja digitaalisia ratkaisuja: ovatko ne olleet paniikkiratkaisuja vai toimivatko ne edelleen.

”Moni yritys hankki esimerkiksi erilaisia videopuheluappeja tai osti käyttöönsä zoomin. Nyt mietitään, onko niille vielä tarvetta ja ovatko niiden kyberturvallisuusasiat kunnossa. Monessa yrityksessä pohditaan myös, millainen on pandemian jälkeinen hybridikonttori.”

Männikkö vastaa yhdessä tiiminsä kanssa bisnesoptimoinnista ja prosessien johtamisesta. Tällä hetkellä hän pohtii millaisia teknologisia ratkaisuja huomispäivän lakialalla tarvitaan, jotta työ sujuisi tehokkaasti ja yritys menestyisi.

”Etsimme työkaluja, jotka joustavat tarpeen mukaan muuttuvassa maailmassa. Meidän pitää tehdä nopeita ratkaisuja asiakkaillemme ja odotamme löytävämme Legal Techistä tukea työllemme.”

Hänen mukaansa Legal Techistä on tullut oma toimialansa. Alan yritykset yhdistyvät, niitä ostetaan ja myydään – ja yrityksiä menee myös konkurssiin.

”Tämä on merkki siitä, että Legal Techillä on vakiintuneet markkinat. Se toimii kuin mikä muu tahansa markkina-alue: osalla yrityksistä menee hyvin, osalla huonosti. Tämä on hyvä juttu meille asiakkaillekin, koska hinnat ovat nykyisin aika kohdallaan.”

Legal Techin vakiintumisen myötä juristin työnkuva on laajentunut ja tarjolla on myös enemmän työpaikkoja.

”Teknologiaa taitavalle juristille voi löytyä pelkän asianajotoimiston sijaan uusi ura myös teknologia-alan yrityksestä.”

Lue lisää: