Etiikka on kuin lihas, jota on harjoitettava

Ethics & compliance -asiantuntija Niina Ratsulan mukaan ylimmällä johdolla on usein ruusuisin kuva yrityksen toiminnan eettisestä tasosta.

Nordic Business Ethics Network (NBE) -verkoston perustajat Niina Ratsula ja Anna Romberg

Nordic Business Ethics Network (NBE) on kaksi vuotta sitten perustettu kaikille avoin verkosto, joka kokoaa yhteen eettisen työelämän ja compliance-toimintojen kehittämisestä kiinnostuneita ihmisiä. Perustajat Niina Ratsula ja Anna Romberg ovat toimineet kyseisten asioiden parissa kansainvälisissä pörssiyhtiöissä sekä liikkeenjohdon konsultteina.
”Verkostomme toimii keskustelufoorumina. Järjestämme laajan kumppaniverkostomme kanssa erilaisia tilaisuuksia, teemme podcasteja ja julkaisemme blogia. Tyypillinen jäsenemme toimii pörssiyhtiön compliance-asioiden parissa. Mukaan mahtuu myös laaja kirjo eri alojen asiantuntijoita henkilöstöhallinnosta riskienhallinnan ammattilaisiin”, kertoo Niina Ratsula.

Ratsula ja Romberg toteuttivat tänä vuonna toisen kerran Nordic Business Ethics -kyselyn. Sen tarkoituksena on luoda pohjoismaisessa työelämässä keskustelua siitä, miten eettisyys toteutuu työn arjessa. Kyselyyn vastasi tänä vuonna 4 200 työssä käyvää ihmistä Norjassa, Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa, noin reilut 1 000 henkeä per maa. Tanska oli tänä vuonna mukana ensi kertaa kyselyssä.

Viimevuotisen kyselyn tärkeä viesti oli, että suurin osa ihmisistä näkee työpaikallaan epäeettistä käyttäytymistä. Yli puolet heistä ei kuitenkaan ole valmiita puuttumaan epäkohtiin. Tämän vuoden kyselyssä osoittautui, että esihenkilö on yllättävän usein mukana epäeettiseksi koetussa toiminnassa.
”Onkin tärkeää, että työntekijöille tarjotaan esihenkilön lisäksi muitakin kanavia ilmoittaa eettisistä huolenaiheistaan. Tuleva EU-direktiivi tuo tähän onneksi helpotusta: muun muassa paremman suojan väärinkäytösten paljastajille, sekä velvollisuuden luoda ilmoituskanavia yli 50 työntekijän yrityksissä.”

Suomiko korruptiosta puhdas maa?

Monessa yrityksessä on oma compliance-toiminto, jonka tavoitteena on auttaa organisaatiota toimimaan lakien ja määräysten mukaisesti, sekä noudattamaan hyvää hallintotapaa. Nykyisin niihin yhdistetään yhä useammin sana ”ethics”.
”Ethics & compliance -toimintojen tavoitteena onkin edistää oikein toimimisen kulttuuria. Se mikä on laillista, ei ole aina eettistä. Henkilö voi esimerkiksi käyttää organisaation varoja hyvin pitkälle kyseenalaisiin tarkoituksiin, ennen kuin tilanne välttämättä tulkitaan rikokseksi,” Ratsula pohtii.

Suomi on virallisissa korruptiovertailuissa puhdas korruptiosta. Ratsulan mukaan se johtuu siitä, että kansainvälinen korruptiota mittaava Corruption perception index ei huomioi yritysten tai kansainvälisen bisneksen piirissä tapahtuvaa korruptiota, vaan lähinnä käsityksiä julkisen sektorin korruptiosta.
”Epäeettinen toiminta tapahtuu usein harmaalla alueella. Se esiintyy erilaisina intressiristiriitoina, asiattomana suosimisena tai leväperäisenä varojen käyttönä. Toiminta oikeutetaan sillä perusteella, ettei se ole yksiselitteisesti laitonta.”

Ratsulan mukaan ihmisen moraali on kuin lihas, jota pitää treenata. Kaikkia työntekijöitä pitää kouluttaa vastuulliseen toimintaan – aina ylimmän johdon edustajia myöten: heillä nimittäin oli kyselyn mukaan kaikkein ruusuisin kuva yrityksensä eettisestä toiminnasta.
”Oleellista on pysähtyä aina, kun herää pieninkin epäily eettisestä ristiriidasta: Onko oikein tehdä tällainen päätös? Voinko vastaanottaa tällaisen edun? Onkohan kollegani toiminta reilun pelin mukaista?”

Niina Ratsula toivottaa kaikki Juristikirjeen lukijat lämpimästi tervetulleiksi seuraamaan torstaina 1.10. klo 16–18 livestreamia, jossa Nordic Business Ethics Survey 2020 -kyselyn tulokset julkistetaan.
”Meillä on erittäin mielenkiintoinen vieras, maailman kuuluisimmasta väärinkäytösskandaalista tunnetun Enronin entinen talousjohtaja Andy Fastow. Hän kertoo oman tarinansa eettisestä sokeutumisesta ja sieltä takaisin.”

Lisätietoa ja ilmoittautumiset https://www.nordicbusinessethics.com/event/nordic-business-ethics-survey-2020-launch/

Lue lisää: