Brexit ja verotus - miten toimia?

Ison-Britannian EU-erolla on vaikutuksia esimerkiksi rajat ylittävään kaupankäyntiin, kuluttaja-asiakkaille ja yrityksille. Verohallinto seuraa Brexit-neuvotteluja ja ohjeistaa eron vaikutuksista.

Kuva: James Giddins, Unsplash

Ison-Britannia jätti 29.3.2017 anomuksen maan eroamisesta EU:sta. Tästä alkoi kahden vuoden neuvotteluaika, joka päättyy 29.3.2019.

Ison-Britannian EU-eroneuvotteluissa on tällä hetkellä seuraavat vaihtoehdot:

  • Jos yhteiseen sopimukseen siirtymäajasta sisältöineen ei päästä, Britannia eroaa ilman siirtymäaikaa. Eron myötä siitä tulee EU:n ulkopuolinen valtio 30.3.2019 alkaen (ns. hard Brexit).
  • Erosopimus hyväksytään, jolloin siirtymäaikaa on 31.12.2020 asti. Siirtymäaikana Britanniaa käsitellään EU-maana (ns. soft Brexit).

Yritykset voivat tutustua EU:n menettelyihin ja sääntöihin, jotka koskevat kolmansien maiden kanssa käytävää kauppaa. Esimerkiksi ulkomaankaupan arvonlisäverotusta koskevat seuraavat Verohallinnon ohjeet:

Verohallinnon sivulla  on myös monia Brexit-aiheisia linkkejä mm. muiden viranomaisten sivuille sekä ulkomaisille sivustoille.

Lähde: Verohallinto

***

Verotuksen muutoksia voit seurata myös jatkuvapäivitteisistä digiteoksista Kansainvälinen verotus, Arvonlisäverotus ja Yritysverotus I-II

Lue lisää: