Asuntolainoja nostettiin heinäkuussa tavanomaista enemmän

Uusia asuntolainoja nostettiin heinäkuussa tavallista runsaammin: 1,5 mrd. euron edestä, mikä on 100 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Edellisen kerran asuntolainoja nostettiin heinäkuussa enemmän vuonna 2012.

Tammi-heinäkuussa 2018 asuntolainoja on nostettu 4 % enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2017.

Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko nousi hieman kesäkuusta ja oli heinäkuussa 0,88 % . Laskennallinen korkomarginaali ei muuttunut edelliseen kuukauteen verrattuna ja oli heinäkuussa 0,85 %. Laskennallinen korkomarginaali on pienentynyt vuodesta 2013 lähtien. Viimeksi korkomarginaali oli pienempi vuonna 2011.

Heinäkuussa 2018 nostettujen asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika, 20 vuotta, oli puoli vuotta pidempi kuin vuosi sitten heinäkuussa. Heinäkuussa nostetuista uusista asuntolainoista yli 60 % oli takaisinmaksuajaltaan 20–26 vuotta. Sitä pidemmät asuntolainat ovat hieman yleistyneet vuoden 2018 aikana, vaikka osuus onkin vielä pieni. Heinäkuussa takaisinmaksuajaltaan yli 26 vuoden asuntolainoja oli 3 % uusista asuntolainoista.


Lisätiedot ja lähde: Suomen Pankki

********

Muun muassa asuntokauppaa ja asuntojen hinnanmuodostusta käsitellään teoksessa Asunto - Elämäsi tärkein sijoitus. Tutustu tästä.

Lue lisää: